Facebook страница

Pages

ОБЈАВЕ

ЈЕСТЕ ЛИ ВЕРУЈУЋИ...?!!

Јуче, дана 20.09.2018.год. са почетком од 09.00 сати, у Великој сали Општине Неготин одржана је "презентација" новог система плата кроз распоређивање запослених у МУП-у, са обавезним присуством запослених у Полицијској станици Неготин. Презентација је извршена од стране представника Сектора људских ресурса из Подручне полицијске управе Бор уз посредовање шефа Одсека за сузбијање криминалитета ПС Неготин који иначе већ дужи период обавља послове Начелника Полицијске станице Неготин.

     Сама презентација је отворена указом представника СЉР да постоје недоумице међу запосленима што је и иницирало да се презентације изврше за све запослене по полицијским станицима, па је сама презентација на даље била суштински базирана на уверавањима представника СЉР да у предстојећем периоду неће бити смањења плата за запослене, да ће бити одређених корекција у смислу увећања плата и то оквирно за одређене категорије око 3 процента, потом око 10 и до 18 процента у забисности од садашње висине плата.
Конкретно, тежиште презентације се заснивало на "Уредби" министра унутрашњих послова којом се планира да се наше министарство изузме из оквира кровног Закона о систему плата у јавном сектору, тј. да се запослени у МУП, у сегменту који се тиче плата, не третирају као остали запослени у јавном сектору, па је на даље као планирана последица целе те ствари наведено и повећање плата за запослене у МУП у децембру 2018. односно јануару месецу 2019.године.
Током презентације која је иначе ишла и правцима тематика које се тичу категоризација полицијских испостава и станица у оквиру полицијске управе, те потом предстојеће систематизације односно Решења која ће бити подељена запосленима, представник СЉР је децидно указивала да се ради о феноменалним новинама које су проистекле из изузетног залагања врха министарства да се у сваком сегменту унапреде услови рада и економски положај свих запослених у МУП. Добрим делом презентације се, из домена "уверавања" да ће све бити у најбољем интересу запослених јер представници министарства улажу изузетне напоре, прелазило се и на поље религиског сагледавања целе ствари, односно разматрања веровања у Бога, па је запосленима, између осталог, указивано и да се некада једноставно треба "веровати" да ће бити боље и да ће се плате повећати како је то најављено од стране министра, као и Начелнице Сектора за људске ресурсе - помоћника министра а са чиме се слаже и сам Председник.

     Пред крај саме презентације, за реч се јавио присутни представник Полицијског синдикалног покрета са конкретним питањима која целу ствар враћају, из домена личних уверења, веровањана са погледом у будучност и религијских опредељења на поље чињеничног критичког стања ствари у садашњем времену.

Питања и одговори су гласили:

1.) Да ли је предметна Уредба већ донешена, усвојена и на снази...???
- Одговор: Колега, ви очито нисте пратили излагање, Уредба није још увек донета...

2.) Пратио сам...Значи тек треба да се донесе...и нама не преостаје ништа више него да "верујемо" да ће она бити донешена, а да ће се извршити и измене постојећег Закона о полицији, те да ће се све усагласити и проћи кроз скупштинску процедуру и све то најкасније током октобра и новембра месеца како би већ децембарска плата могла бити обрачунавана по тим новим правилима...???
- Да, зашто не би веровали, ето ја верујем... Уредба је већ написана и потписана од министра и усаглашена је у сваком смислу и све то се заврши очас посла.

3.) Сагледавајући да Законом о полицији није предвиђено да полицијски службеник треба имати већу плату од осталиг државних чиновника, а што је прошлим Законом о полицији јасно било дефинисано и одређено да треба, те при томе сагледавајући резиме Извештаја фискалног савета од 01.06.2018.год. кога имамо овде код нас, у појединостима које се тичу плата запослених у МУП у односу на запослене у здравству, просвети итд. - стиче се утисак да... (прекид)
- Да, па управо због тога је ова Уредба феноменална јер издваја запослене у МУП из те друге групације и подводи је у специфичну групу.

4.) Добро, али зар није некако исхитрена сада одједном та Уредба...да није баш због тог Извештаја фискалног савеза...???
- Не, то нема везе са тиме, цео тај пројекат се ради годину и по дана уназад и све је до танчина испланирано.

5.) У реду, онда као што рекох - не преостаје нам ништа друго него да верујемо у то... Да резимирамо - оно што присутне колеге највише интересује, а пре свих мислим на полицијске службенике, а што свакако Полицијски синдикални покрет као синдикат није у стању и не може им гарантовати - дакле, Ви децидно тврдите да ће овим присутним колегама на децембарску плату пристићи и увећање од 10 процената и да ће такву увећану плату примити током јануара месеца...??? - Да.

     Наравно, од стране представника Полицијског синдикалног покрета је покушано да се поставе и питања у вези са самом поменутом категоризацијом, а кроз призму нејасноћа у вези са "тачним минималним бројем извршиоца послова на безбедносним секторима" односно не-постојањем апсолутно никаквог важећег правилника којим се тако нешто дефинише, а што се суштински индиректно рефлектује и на саму систематизацију Полицијске станице Неготин - међутим од стране шефа ОЗСК као медијатора самог састанка указано је да тај скуп заправо није ни време ни место...

     У нади да ће цела ова акција стручњака из врха нашег министарства уродити плодом, уз одређену дозу сумњичавости као нашом професионалном деформацијом, питамо Вас - ДА ЛИ СТЕ ОПТИМИСТИЧНИ ИЛИ СТЕ СКЕПТИЧКИ НАСТРОЈЕНИ... Или, да ствар вратимо на поље дубоких унутарњих осећања и религијских опредељења - ДА ЛИ СТЕ "ВЕРНИК" ИЛИ "АТЕИСТ-НЕВЕРНИК" ПО ОВОМ ПИТАЊУ "УВЕЋАЊА ПЛАТА"...???  

21.09.2018.год.

у  Н е г о т и н у           |>>>-ПСП инфо-<<<|
           



No comments:

Post a Comment