ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ

ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ
Јединствена синдикална организација запослених у МУП Р.Србије основана 17.10.2017.год. у Неготину као самостални и независни синдикат, аутономан у односу на све синдикалне централе и као такав регистрован 02.12.2017.год. -ПСП- представља и заступа председник Игор Ђурђевић - контакт: 019/542-955; 956; 957; 069/22-33-513; E-mail: policijski.sindikalni.pokret@gmail.com ; Адреса централе: Момчила Ранковића 2, 19300 Неготин. [Рег.бр.24442; м.бр.17900536; пиб: 109931569]

7. OKTOBAR - Međunarodni Dan dostojanstvenosti rada

Radnici širom sveta ovaj dan obeležavaju kao simbol borbe za sigurnost radnog mesta, redovne plate, zdravstvenu, socijalnu i penzijsko-invalidsku zaštitu, mogućnost organizovanja u sindikate radi zaštite svojih interesa, te istinsko uključivanje u socijalni dijalog.

Dostojanstveni rad se temelji na uverenju da su za stvaranje najboljih perspektiva za društveni napredak i razvoj nužne sve četiri njegove komponente: zapošljavanje, prava, zaštita i dijalog, te je shodno tome krajnje vreme za zaustavljanje nesigurnog rada. U vremenu neoliberalnog kapitalizma, dostojanstven i siguran rad zamenjen je nesigurnim radom, čije dostojanstvo se izgubilo. Nesiguran rad vrlo je lako prepoznati. On se javlja kroz različite načine: zapošljavanje preko agencija, sklapanje ugovora na određeno vrijeme, ustupljanje poslova drugim preduzećima, podugovaranje poslova, a ovo su samo neki od oblika koji su postala svakodnevna praksa.
Oni su postali primarni način kako da poslodavci-kapitalisti što više zarade, uz maksimalno izrabljivanje radnika.
ATMOSVERA NESIGURNOSTI RADA DANAS JE, IZMEĐU OSTALOG, OSNOVNI NAČIN ZA RAZBIJANjE SINDIKATA I NjEGOVE MASOVNOSTI KOJA BI INAČE TREBALA BITI NAJAČA SNAGA SINDIKATA. Time se gubi zadnja šansa za kolektivno pregovaranje, što vodi ukidanju kolektivnih ugovora i drastičnog smanjena prava radnika. To je suštinski i krajnji cilj svakog neoliberalnog kapitaliste.


Naravno, što se policije tiče, za urušavaje same simbolike ovog dana, kao i za stvaranje odnosno učešće u stvaranju osećaja nesigurnosti kada je sam rad u pitanju, te i za samo srozavanje pojma dostoanstvenosti, odu zahvalnosti dugujemo našoj olkohratiji iz vrha žutih reprezentativnih sindikata... Kako god, eto mi makar "dostojanstveno" spomenusmo ovaj predstojeći dan.

POLICIJSKI SINDIKALNI POKRET

No comments:

Post a Comment