ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ

ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ
Јединствена синдикална организација запослених у МУП Р.Србије основана 17.10.2017.год. у Неготину као самостални и независни синдикат, аутономан у односу на све синдикалне централе и као такав регистрован 02.12.2017.год. -ПСП- представља и заступа председник Игор Ђурђевић - контакт: 019/542-955; 956; 957; 069/22-33-513; E-mail: policijski.sindikalni.pokret@gmail.com ; Адреса централе: Момчила Ранковића 2, 19300 Неготин. [Рег.бр.24442; м.бр.17900536; пиб: 109931569]

РЕШЕНА МИСТЕРИЈА ОКО ТУМАЧЕЊА ПРАВА ОЦА ДЕТЕТА НА ОДСУСТВО СА РАДА РАДИ НЕГЕ ДЕТЕТА

Након што се ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ обратио Сектору за људске ресурсе МУП-а путем Одсека за односе са синдикатима, Одељења за односе са запосленима, у вези са "недоумицама" насталим погрешним тумачењем права запослених која произилазе из одредби чл.94 и чл.94а Закона о раду и насталом "заменом теза" вероватно око процедуре за остваривање "неплаћеног одсуства" и одсуства са рада ради неге детета које је свакако "плаћено" о чему је детаљније образложено конкретним примером у тексти |>>>ПРАВО НА ОДСУСТВО СА РАДА РАДИ НЕГЕ ДЕТЕТА (родитељ отац, запослен у МУП) ПЛАЋЕНО НАРАВНО<<<|, дана 30.05.2017.год. од Шефа тог Одсека извештени смо о следећем:
Запослена жена право на породиљско одсуство и одсуство са рада ради неге детета остварује у складу са одредбама чл.94 и чл.94а Закона о раду.
На исти начин предметно право, у погледу одсуства са рада ради неге детета, користи и супружник, с тим што је у обавези да достави и додатну документацију која је од значаја за коришћење права (документација се доставља надлежном секретаријату у циљу рефундације накнаде зараде коју супружник за период одсуства остварује).
За остваривање предметног права НИЈЕ ПОТРЕБНА САГЛАСНОСТ претпостављеног (старешине), већ је коректно да запослена/запослени унапред упозна претпостављеног са датумом отпочињања права, како би се евентуално обезбедила адекватна замена, а наведена информација је и од значаја за припрему распореда рада.

Дакле, везано за конкретан случај, нема потребе за "прибављањем сагласности од старешина" јер је и сасвим логично да се "сагласност за применом и поштовањем закона" и не-може давати или не-давати. И наравно ради се свакако о "плаћеном одсуству" које се темељи на Закону о раду, односно не ради се о "неплаћеном" одсуству регулисаном Законом о полицији односно Посебним колективним уговором, тако да помињање постојања некакве "Депеше" и позивање на некаква "нова правила и измене" није потребно.
    
     У вези са истим, од стране ПОЛИЦИЈСКОГ СИНДИКАЛНОГ ПОКРЕТА је сугерисано да се, на дате околности, путем какве инструктивне Депеше или на другу начин, известе надлежне службе у свим Подручним полицијским управама како би се избегло да дође до евентуалног поновног "погрешног" тумачења, те и до могућег "не-давања сагласности" запосленоме што би за последицу имало притужбу и покретање судског поступка против МУП-а, а што би суштински значило да је запослени претходно доведен у заблуду и да су му повређена елементарна права што би, самим тиме, довело и до директне одговорности тог појединца који селективно "даје" или "не-даје" сагласност за примену закона. Наравно, у том смислу, руководиоци организационих јединица би поново били доведени у незавидан положај где би се "све ломило на њима", а они суштински "ни криви - ни дужни".
    
Мислите о томе...

Дана 30.05.2017.год.
у     Н  е  г  о  т  и  н  у
                                         |>>>ПСП инфо<<<|

No comments:

Post a Comment