ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ

ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ
Јединствена синдикална организација запослених у МУП Р.Србије основана 17.10.2017.год. у Неготину као самостални и независни синдикат, аутономан у односу на све синдикалне централе и као такав регистрован 02.12.2017.год. -ПСП- представља и заступа председник Игор Ђурђевић - контакт: 019/542-955; 956; 957; 069/22-33-513; E-mail: policijski.sindikalni.pokret@gmail.com ; Адреса централе: Момчила Ранковића 2, 19300 Неготин. [Рег.бр.24442; м.бр.17900536; пиб: 109931569]

С А О П Ш Т Е Њ Е

07.05.2017.год. - ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ поводом иницијативе СИНДИКАТА СРПСКЕ ПОЛИЦИЈЕ и покретања Петиције - за пристојан и достојанствен живот, и поводом отвореног позива на солидарност свих осталих синдикалних организација које делују у оквирима МУП, издаје следеће 

с  а  о  п  ш  т  е  њ  е

ЗА СИНДИКАЛНЕ АКТИВИСТЕ, ЧЛАНСТВО И ЗАПОСЛЕНЕ У МУП И ЗА ЈАВНОСТ

Поводом актуелне ПЕТИЦИЈЕ за измену и допуну одредби Закона о полицији као и мноштва одређених одредби других подзаконских акта који се примењују на полицијске службенике и запослене у Министарству унутрашњих послова, чије подношење иницира СИНДИКАТ СРПСКЕ ПОЛИЦИЈЕ на основу члана 58.Устава Републике Србије, Главни одбор ПОЛИЦИЈСКОГ СИНДИКАЛНОГ ПОКРЕТА је дана 05.05.2017.године донео одлуку о пуној подршци иницијативи у прикупљању потписа. 

Наиме, како се сама Петиција, недвосмислено и јасно, односи на - по запослене у МУП - крајње погубне законске регулативе о чему је детаљније образложено у дописима ССП-а, а што свакако сви ми запослени у МУП свакодневно осећамо на својим леђима, ПСП апелује на све запослене у МУП, без обзира на синдикалну припадност и оријентисаност, да се придруже потписивању Петиције - сви смо ми полицајци пре него чланови овог или оног синдикатс. 

Такође указујемо и јавности да свакако заинтересовани грађани могу подржати Петицију својим потписима па их с тим у вези, пре свега упућујемо да се са садржином саме петиције и детаљнијим образложењима могу информисати и упознати путем интернета на инфо-порталу тј. сајту ССП-а где се и образац-формулар Петиције такође једноставно може преузети (скинути). 

Што се тиче колега и грађана из Неготина и окружења, где је иначе седиште ПСП-а, сам формулар Петиције за потписивање и све детаљне потребне информације доступне су како код синдикалних активиста ССП тако и на адреси седишта синдикалне организације ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ у Неготину ул. Момчила Ранковића 2. Након прикупљања довољног броја потписа Петиција ће бити прослеђена на адресу седишта СИНДИКАТА СРПСКЕ ПОЛИЦИЈЕ у Ужицу ул.Наде Матић 8.

Колеге, синдикалци, будимо бар једном у нечему сложни и солидарни - запитајмо се коме (не)слога и сталне међу-синдикалне размирице користе - и запитајмо се дал ће тај страх довека бити кључан и одлучујући фактор, или ће бити превазиђен - занемаримо бар једном оно "а где сте Ви били кад смо ми..." и слично - поставимо се према послодавцу јединствено макар у нечему, а сада је прави час - подржи колегу који је храбро иступио и за своје и за твоје добро...бори се за своја радна права!!! 

                                              - ПСП инфо - 

у  Н е г о т и н у

07.05.2017.год.        председник синдиката

                                            Игор Ђурђевић


Петицију је први потписао председник ССП са најближим сарадницима.

На основу члана 56. Устава Републике Србије, доле потписани грађани,
подносе и захтевају одговор на

П Е Т И Ц И Ј У

• За измену и допуну следећих одредби Закона о полицији:
– Члан 172, чијим одредбама се крши претпоставка невиности полицијских службеника, на тај начин што ће у оквиру тачке 2. овог члана уместо „тач. 1), 2), 4), 5) и 7)” писати „тач. 4) и 5)“;
– Члан 167, којим су прописани услови за напредовање у служби;
– Члан 189, којим се ограничава надкнада трошкова доласка на посао и одласка са посла, и који је у супротности са са чланом 118. ставом 1. тачком 1. Закона о раду, са чланом 51. Закона о радним односима у државним органима, а самим тим и са члановима 4, 21. и 194. Устава; на тај начин што ће се у ставу 1. предметног члана након речи „рада“ ставити тачка, а преостале речи у реченици се бришу.
– Члан 176, којим су предвиђени основи за остваривање права на солидарну помоћ запослених; на тај начин што се садашња тачка 6. брише и додају три тачке:
„6) помоћ члановима уже породице, односно малолетној деци запосленог за случај смрти запосленог и запосленом са случај смрти члана уже породице.
7) месечну стипендију током редовног школовања за децу запосленог који погине у току обављања послова радног места на које је распоређен – до висине просечне зараде без пореза и доприноса у Републици Србији према последњем објављеном податку органа надлежног за послове статистике;
8) рођења детета запосленог – у висини просечне зараде без пореза и доприноса у Републици Србији према последњем објављеном податку органа надлежног за послове статистике.“
У ставу 3. предметног члана након иза „2)“ ставља зарез и брише реч „и“, а иза „5“ додаје „и 6)“.
– Члан 170, чије измене су неопходне, јер чијим је ограничујућим одредбама обесмишљено и практично укинуто право на штрајк полицијских службеника. Уз то ставови 4. и 5. предметног члана нису у сагласности са чланом 61. Устава и члановима 10. и 11. Закона о штрајку, чланом 61. ставом 2. Устава, као и чланом 21. Устава (забрана дискриминације) и са члановима 4. и 194. Устава (начело јединства правног поретка).
– Члан 154, којим је одређен временски рок за обавештавање о распореду рада сведен на свега 24 сата, на тај начин што ће уместо садашњих, ставови 1. и 2. гласити:
Руководилац је дужан да обавести запослене о распореду и промени распореда радног времена најмање пет дана унапред, осим у случају увођења прековременог рада.
Изузетно руководилац може да обавести запослене о распореду и промени распореда радног времена у краћем року од пет дана, али не краћем од 48 часова унапред у случају потребе посла услед наступања непредвиђених околности.
– Чланови 124-128, који регулишу основе и начине употребе ватреног оружја од стране полицијских службеника, а којима су овлашћења полицијских службеника на употребу ватреног оружја сведена на овлашћења која имају грађани, тј. у случајевима нужне одбране и крајње нужде, што је бесмислено и противно разлозима безбедности. Ова материја је сасвим добро била регулисана претходним Законом о полицији, па је постојеће предметне одредбе довољно само заменити одредбама из претходног Закона о полицији.

• За измену и допуну Уредбе о накнади трошкова и отпремнини државних службеника и намештеника.
– Члан 9, којим се висина дневнице на службеном путовању у земљи одређује на 150 динара; на тај начин што се број „150“ мења бројем „2.500“.
– Члан 20, којим се одређује висина дневнице на службеном путовању у иностранству; на тај начин што се број „15“ мења бројем „50“.

• За доношење посебног Закона о платама полицијских службеника, уважавајући све специфичности позива и како је случај у већини држава у окружењу.
• За измену члана 118. става 2. Закона о раду, којим није предвиђена обавеза послодавца да износ регреса искаже у новцу, на тај начин што у ставу 2. предметног члана уместо „5)“ пише „6)“.

• За поништење акта министра унутрашњих послова, Предлога о преузимњу бр.1-9398/19-2 од 01.12.2016. године, којим се радничка одмаралишта „Нарцис“ и „Променада“ предају на управљање Дирекцији за имовину РС, чиме се практично отуђује власништво МУП.

• За обавезне одредбе Закона о буџетском систему Србије којим се планирају средства за набавак униформе и грађанског одела за поједине категорије полицијских службеника, на сваких пет календарских година.

• За једнократно повећање зарада у складу са повећањем датим просвети, плус редовно шестомесечно усклађивање зарада са растом цена на мало (март и септембар).

• За измене прописа ради урачунавања „времена проведеног у путу“ у редовно радно време приликом ангажовања полицијских службеника.

_________________________________

ПРЕУЗЕТО СА САЈТА СИНДИКАТА СРПСКЕ ПОЛИЦИЈЕ

- Позив запосленима и

- Реакција министарства

-------------------------------------------------

Позив свим запосленима у МУП

Позив свим запосленима у МУП
Share Button

Поштоване колегинице и колеге,

Синдикат српске полиције покренуо је широку акцију прикупљања потписа за Петицију којом ћемо покушати да утичемо на релевантне државне органе у циљу заштите наших, у све већој мери, урушених права.

Подсећамо вас да је ССП пре скоро 15 месеци упутио Иницијативу Уставном суду РС за преиспитивање уставности појединих чланова тада донетог Закона о полицији, за које сматрамо да су веома штетни по полицијске службенике и све запослене у МУП, а реч је, пре свих, о суштинском непостојању претпоставке невиности за све нас, обесмишљавању права на штрајк, припремању „подлоге“ за ограничавање, тј.укидање путних трошкова за многе наше колеге, практично онемогућавањенапредовања постављањем услова у виду „просека 4“ и слично. Након тога, поменутом органу упутили смо и ургенцију на изјашњавање, али, не случајно, до данас нисмо добили било какав одговор.

Због свега тога, наведену иницијативу смо преточили у листу захтева у оквиру ове Петиције, додавши још неколико, више него актуелних и реалних захтева, као што су повећање мизерних дневница које вређају интелигенцију и људско достојанство, урачунавање времена проведеног у путу на службени задатак у радно време, повећање плата и њихово усклађивање са растом цена, регрес и топли оброк… Дакле, све оно у вези са чиме свакодневно мучите муку и постављате нам питања.

Већ данас крећемо са организованим прикупљањем потписа. Обрасци Петиције налазиће се у свим оганизационим јединицама. Нема потребе за објашњавањем да је суштина Петиције, тј. да њен успех, зависи од броја пикупљених потписа. Стога, молимо све вас да исту обавезно потпишете, али и да позовете све наше колеге, који нису чланови, да је потпишу, јер ради се о нама свима. Ко жели, може један образац да понесе кући и понуди на потпис пунолетним члановима своје породице, јер се наш стандард и статус рефлектује и на њих. Осим тога, нема препрека да нас својим потписом подрже и остали пунолетни грађани, напротив. За све детаље обратите се председницима и повереницима својих синдикалних група.

Овим путем позивамо и колегинице и колеге, који нису наши чланови нити у њиховим јединицама ССП делује организовано, да образац петиције могу скинути са овог линка: ОБРАЗАЦ ПЕТИЦИЈЕ, одштампати двострано обавезно и  сами попуњавати. Попуњене обрасце шаљите куририма, службеном или редовном поштом, на адресу: Канцеларија Синдиката српске полиције, Булевар др Зорана Ђинђића 104 (СИВ2), Београд.

Такође, можете нес и позвати да дођемо, радо ћемо се одазвати. Неко из руководства синдиката ће доћи да вам помогне, саслуша ваше проблеме, додатно приближи наше идеје у вези са петицијом и начином њене реализације. Можете нас позвати на следеће бројеве телефона: [...] 

ПОКАЖИМО ДА СМО СЛОЖНИ И ДА МОЖЕМО!!!

Служба за информисање ССП
Синиша Ћук

„ВРЛО ХИТНА“ депеша министра Стефановића

Шта пише у њој, а шта нам заиста казује министрова "врло хитна" депеша?

Као реакција на акцију Синдиката српске полиције, којом смо покренули прикупљање потписа за подношење петиције Народној Скупштини Републике Србије, али још и више као реакција на масован одазив запослених и прикупљених неколико хиљада потписа током прва два дана, у петак увече 05.05.2017. године у све Организационе јединице Министарства унутрашњих послова стигла је депеша министра, са степеном хитности „ВРЛО ХИТНО“.

У депеши се наводи, између осталог, да је министарство „својим активностима и залагањем у предходном периоду, обезбедило довољно новчаних средстава за континуирирану исплату како плата, тако и накнада трошкова (посебних накнада у складу са Одлуком министра и накнаде трошкова за службена путовања у земљи и иностранству, као и накнаде трошкова за долазак и одлазак са рада у складу са тренутно важећим Правилником). Такође су обезбеђена средства за исплату јубиларних награда и свих врста помоћи и социјалних давања у складу са законским одредбама и колективним уговорима.“

Наводи даље, министар, како је министарство препознало проблем са применом члана 172. Закона о полицији и неће га примењивати до доношења коначне одлуке од стране Уставног суда Републике Србије. На крају депеше, министар напомиње да ће МУП као и Радна група за сарадњу са синдикатима у МУП, наставити као и до сада да решава социјалне проблеме запослених на обострано задовољство.

Ова депеша, то је свакоме јасно, продукт је петиције Синдиката српске полиције и захтева које желимо да надлежне институције, пре свих Народна скупштина, усвоје. Лепо је то што се министар Стефановић огласио, али нажалост, он као представник извршне власти није надлежан скоро ни за један од захтева у петицији осим за питање висине дневница али он на њега одговор не даје. Уместо тога, добијамо обавештење да се руководство МУП-а потрудило да нам обезбеди редовну исплату плата!

У депеши пуно тога пише али она заиста мало тога казује. Ту су изнете неке чињенице које ми не споримо, да има новца за плате и јубиларне награде, да се чл. 172 Закона о полицији не примењује… То заиста нигде нисмо ни навели – истина је да тај члан закона свима нама стоји изнад главе попут мача! Тим чланом је укинута уставна претпоставка невиности полицијских службеника која важи за све друге грађане Србије!

Заиста смо само у шали, резигнирани и огорчени укидањем појединих принадлежности, понекад говорили „добро је док и плату примамо“. Нисмо слутили да је то и реалан проблем и да се „руководство МУП потрудило“ да нам то обезбеди! Хвала на томе, свакако, али није згорег подсетити на тврдње председника Владе, господина Александра Вучића, да је банкрот избегнут још давне 2014. године, умањењем плата за 10% (нама у МУП и више од тога) и драстичним смањењем износа дневница за службена путовања, на бедних 150 динара. Такође, тврди се да је данас буџет државе у плусу, имамо велики суфицит, па с тим у вези остаје нејасно какав је то посебан напор био обезбедити редовну исплату плата!

Да ли да се сада  и ми хвалимо како смо петицијом издејствовали плате? Наравно да нећемо, нисмо ни наивни а ни малициозни! Пре бисмо рекли како ова депеша нема за циљ „правовремено и објективно упознавање запослених“, како се у њој наводи, већ управо супротно. Она служи да замагли истину, да збуни запослене и омете даље потписивање петиције! Но, како рекосмо, ССП није наивна организација, наставићемо прикупљање потписа упркос опструкцијама, предаћемо их онима чији одговор очекујемо – народним посланицима у Скупштини РС!

Депеши је остала недоречена по питању кључних захтева у петицији, па их с пуним правом опет постављамо овде:
– Зашто члан 172. није већ укинут, имало се времена више од годину дана?
– Како министарство може одлучивати о селективној примени закона? Свака част на храбрости, али се тиме крши закон, те је свакако боља и по све нас безбеднија његова трајна измена!
– Где је  уопште била памет предлагачима закона у време његовог усвајања? Шта је тада планирано и шта се желело?
– Да ли је то био увод у „Анализу ризика 2”?
– Зашто се у депеши уопште не помиње примедба на тренутну висину дневнице за службена путовања у земљи и иностранству и затражено увећање (враћање на некадашњу вредност)?
– Шта је са превисоко постављеним условима за каријерно напредовање и отказима због јединица? Поготово у условима превеликих дискреционих права старешина, односно субјективности код оцењивања!
– Да ли нормално да у комисији по жалби, седи и одлучује онај ко вас је једном већ оценио?
– Колики нам је регрес, за који се тврди да је уграђен у плату?
– А топли оброк?
– Колика је релна плата која нам преостаје када ове две ставке посебно прикажемо? Да ли полицајци раде за минималац?
– Имају ли у министарству икакав став у вези са условима за употребу ватреног оружја? Слажу ли се са садашњим законским одредбама које нас претварају у глинене голубове?
– Шта је са осталим захтевима из петиције?

Као што можете да видите имамо мали помак и прву реакциу, али нека вас то не успава, далеко смо од циља, те вас молим да наставимо са прикупљањем потписа и да, како ви лично, тако и чланови ваших породица, потпишете петицију јер наша примања, нервоза, стрес и одсуство од куће и све њих директно погађају.

Нека нам ово буде само подстрек и знак да смо на правом путу. Немојмо сада помислити да смо урадили нешто велико а камоли победили. Сада не смемо стати или се успавати. Прославићемо тек када Скупштина усвоји наше захтеве. Поготово се не смемо ослонити и чекати одлуку Уставног суда (ма колико ово поразно звучало), јер тај суд је данас све друго само не суд у правом смислу те речи!

Ваш ССП !

Председник ССП
Лазар Ранитовић

No comments:

Post a Comment