ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ

ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ
Јединствена синдикална организација запослених у МУП Р.Србије основана 17.10.2017.год. у Неготину као самостални и независни синдикат, аутономан у односу на све синдикалне централе и као такав регистрован 02.12.2017.год. -ПСП- представља и заступа председник Игор Ђурђевић - контакт: 019/542-955; 956; 957; 069/22-33-513; E-mail: policijski.sindikalni.pokret@gmail.com ; Адреса централе: Момчила Ранковића 2, 19300 Неготин. [Рег.бр.24442; м.бр.17900536; пиб: 109931569]

Репрезентативност -ССП-

         ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ је дана 02.02.2018.год. путем електронске адресе, посредством Одсека за сарадњу са синдикатима / Одељења за односе са запосленима – МУП РС, у форми „позивања“ обавештен о следећем:

Позивате се да као заинтересована страна узмете учешће у поступку утврђивања репрезентативности Синдиката српске полиције, сагласно члану 223. Закона о раду („Службени гласник РС“ бр. 24/05, 61/05, 54/09, 32/2013, 75/2014, 13/2017 – одлука УС и 113/2017)

Састанак Радне групе заказан је за 5. фебруар 2018. године у 14:00 часова, у Београду, Булевар Михајла Пупина бр. 2, сала 201, II спрат(објекат СИВ-а 1).

Ради спровођења оступка утврђивања репрезентативности потребно је да у електронском облику на састанку доставите обједињени списак чланова синдиката са јединственим матичним бројевима, ради лакше претраге и упоређења са подацима који се утврђују, као и приступнице и сву релевантну документацију.


     Дана 03.02.2018.год. Главни одбор -ПСП- је тим поводом, сагледавајући све околности и сазнања са терена, донео одлуку да се Полицијски синдикални покрет неће одазвати, односно да неће узети учешћа у поступку утврђивања репрезентативности Синдиката Српске полиције по тако постављеним правилима где „млађа приступница елиминише старију“. Сходно томе саопштавам следеће:

Полицијски синдикални покрет је критички настројен према одрећеним одредбама актуелног Закона о раду, конкретно према одредби која дефинише да приликом утврђивања репрезентативности синдиката, на основу броја чланова, искључиви приоритет има последња потписана приступница синдикату. То у принципу значи да тзв. Млађа приступница елиминише и искључује Старију приступницу, без обзира што рецимо тај запослени испољава жељу и одредиште да буде члан истовремено у више синдикалних организација. Даље одредбе Закона о раду  које налажу синдикату који подноси Захтев за утврђивање репрезентативности да мора предати на увид приступнице, заправо од тог тренутка онемогућавају тај исти синдикат да евентуално своје приступнице „подмлади“ а при томе стимулише се и омогућавају други синдикати да од тог тренутка отпочну интензивно „подмлаћивање“ својих приступница и то код оних запослених код којих се, на бази списка кредитора, испостави да су истовремено чланови у оба та или више тих синдиката. Самим тиме сам закон у том тренутку доводи у подређени положај синдикат који је поднео захтев за утврђивање репрезентативности који наспрам себе нема конфронтираног само послодавца, већ и остале синдикате. Наравно, можда до таквих негативних примера неби долазило у пракси да је међу-синдикална солидарност и узајамна слога на вишем нивоу у МУП, што није случај. На против, ситација је таква да ће сам послодавац, по логици ствари, омогућити другим синдикалним организацијама да таквим деловањем оспоре репрезентативност тог синдиката јер свакако, послодавцу није у интересу да се појави и још један репрезентативни синдикат. Како год, Полицијски синдикални покрет, кад већ законом није условљен да мора да учествује и таквим својим деловањем односно приказивањем „млађих“ приступница елиминише одређени број евентуално „старијих“ приступница ССП, свакако неће учествовати у таквој некој представи на штету свих запослених. Колегама из руководства и синдикалним активистима ССП желимо срећу у том погледу и наравно успешно утврђивање репрезентативности.   
                                                              Игор Ђурђевић, председник ПСП




04.02.2018.год.

у  Н е г о т и н у          |>>>-ПСП инфо-<<<|
           

No comments:

Post a Comment