ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ

ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ
Јединствена синдикална организација запослених у МУП Р.Србије основана 17.10.2017.год. у Неготину као самостални и независни синдикат, аутономан у односу на све синдикалне централе и као такав регистрован 02.12.2017.год. -ПСП- представља и заступа председник Игор Ђурђевић - контакт: 019/542-955; 956; 957; 069/22-33-513; E-mail: policijski.sindikalni.pokret@gmail.com ; Адреса централе: Момчила Ранковића 2, 19300 Неготин. [Рег.бр.24442; м.бр.17900536; пиб: 109931569]

СТАНОВИ МУП (први конкретни резултати)

22.03.2017. Неготин – ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ је 18.01.2017.год. слањем иницијалног дописа Полицијској управи у Бору са захтевом за „демистификовањем“ проблема који се тичу „станова МУП у Неготину“ отворио питање о коме се скоро па пуних седамнаест година готово није званично говорило. На први поглед деловало је готово немогуће да се наш послодавац (МУП) помери из места и да се надлежни органи „натерају“ да предузму неке конкретне кораке у правцу решавања стамбене проблематике запослених, а свакако ради се о приоритетној проблематици која се сврстава на врх листе одмах након самог запошљавања и проблема саме зараде запосленог.

• Ранија објава ПИТАЊЕ СТАНОВА МУП-А У НЕГОТИНУ [иницијални акти -ПСП-]

Подсећања ради, након тог иницијалног Дописа уследело је више упућених Дописа МУП-у, конкретно Одељењу за стамбене послове МУП, Радној групи за сарадњу са синдикатима Кабинета министра, Директору полиције па и самом Министру, а упућено је и више Захтева за приступ информацијама од јавног значаја и другим државним органима како би се прикупило што више корисних информација, релевантних података и како би се наш послодавац „натерао“ да најзад предузме конкретне кораке како би се проблема фамозних станова у Неготину почео решавати у корист запослених. Када је ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ прикупио довољно потребних података упућен је и конкретан Захтев Координатору за сарадњу са синдикатима МУП ради укључења у дијалаог по конкретним предложеним темама [Извин'те а јел' смемо и ми нешто да питамо], међу којима и предметне проблематике.  

• ПРЕТХОДНА ОБЈАВА СА РЕКАПИТУЛАЦИЈОМ СВИХ АКТИВНОСТИ [сви упућени дописи и запримљени одговори]
 
Врхунац тог дописивања је очигледно достигнут јер дана 21.03.2017.год. ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ је запримио обавештење од Начелника Одељења за стамбене послове Секретаријата МУП Госпође Драгане Јакшић 02/3 броја 301/17-2 у коме се наводи да је Одељење за стамбене послове, у вези са Дописом ПСП броја Д-5/17 од 13.02.2017.год. и даљим захтевима који су наведени, упутило Државном правобранилаштву иницијативу за покретање поступка за утврђивање права својине на 14 (четрнаест) стамбених јединица на локацији „Градиште 2“ у Неготину. Дакле пријатно се изненадисмо...

У прилогу је такође достављена и фотокопија овереног и печатираног Дописа следеће садржине:
______________________________________________

Р е п у б л и ка    С р б и ј а

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА

СЕКРЕТАРИЈАТ

Одељење за стамбене послове                                        - Х И Т Н О –

02/3 број 301/17-1

09.03.2017.год.

Булевар Михајла Пупина 2

Б  е  о  г  р  а  д

 
          ДРЖАВНО ПРАВОБРАНИЛАШТВО
                                                                                                      Б Е О Г Р А Д
                                                 Немањина 26 

Предмет: Иницијатива за покретање поступка за утврђивање права својине на 14 стамбених јединица на локацији „Градиште 2“ у Неготину. 

         Министарство унутрашњих послова Републике Србије закључило је са Дирекцијом за обнову земље чији је правни следбеник Грађевинска дирекција Србије, Генерални уговор заведен у Министарству под 04/1 број 452-661/2001 од 12.10.2000.године, чији је предмет био уређење међусобних односа у оквиру реализације пројекта изградње „100.000 станова у првој деценији 21.века – 10.000 станова у 2001.години“, а којим је прибављен и изфинансиран већи број стамбених јединица у више градова на територији Републике Србије, између осталих и 14 стамбених једница на локацији „Градиште 2“, Објекат 1, Ламела А2 и Ламела А2' у Неготину. (прилог: фотокопија уговора)
        По закључењу Генералног уговора за сваку локацију је било потребно закључити појединачне уговоре између Републичке дирекције за имовину Републике Србије и Грађевинске дирекције Србије, будући да је министарство извршило уплату свих финансијских средстава за прибављене станове.
        Записничка примопредаја предметних станова између Републичке дирекције за обнову земље, извођача и овог министарства извршена је 15.02.2001.године.
         Имајући у виду напред наведено и да још увек појединачни уговор није закључен, ово министарство није било у могућности да изврши расподелу у складу са Уредбом о решавању стамбених потреба изабраних, постављених и запослених лица код корисника средстава у државној својини („Службени гласник РС“, бр.102/2010 и 117/12 – Одлука УС).
         Непосредно после закључења Генералног уговора Решењем Владе Републике Србије три стамбене јединице су опредељене породицама рањених и погинулих припадника Министарства, а преосталих једанаест стамбених јединица је и даље неусељено док се не стекне правни основ за њихову расподелу у складу са Законом о становању и одржавању зграда (Службени гласник РС 104/16).
          Након више покушаја и одржаних састанака између представника Републичке дирекције за имовину Републике Србије, Грађевинске дирекције Србије и Министарства унутрашњих послова, као и иницијатива упућених од стране Одељења за стамбене послове за закључење појединачног уговора, није закључен појединачни уговор.
          Предлажемо да као законски заступник Републике Србије, што хитније покренете судски поступак пред Привредним судом у Београду ради утврђивања права својине на 14 станова. 
(Прилог: Предлог уговора о преносу права коришћења, дописи са позивом за одржавање састанка ради договора за потписивање уговора и ургенције за потписивање уговора о преносу права коришћења)

ТУЖИЛАЦ: Република Србија – Министарство унутрашњих послова, коју заступа Републички јавни правобранилац

ТУЖЕНИ: Грађевинска дирекција Србије, Булевар Арсенија Чарнојевића 110, Београд

Сходно наведеном, предлажемо да као законски заступник тужене поднесете тужбу за утврђивање права својине на 14 стамбених јединица, на локацији „Градиште 2“, Ламела А2 и Ламела А2', у Неготину, изграђеном на катастарској површини бр. 12831 и 12830 КО Неготин и то:

Ламела А2    

- Стан број 1, у приземљу, површине 80,45 м²

- Стан број 2, у приземљу, површине 80,89 м²

- Стан број 13, на III спрату, површине 121,15 м²

- Стан број 16, на III спрату, површине 96,55 м²

- Стан број 17, на III спрату, површине 95,79 м²

Ламела А2´

- Стан број 1, у приземљу, површине 80,48 м²

- Стан број 2, у приземљу, површине 80,21 м²

- Стан број 9, на II спрату, површине 83,23 м²

- Стан број 10, на II спрату, површине 82,97 м²

- Стан број 13, на III спрату, површине 121,63 м²

- Стан број 14, на III спрату, површине 119,91 м²

- Стан број 16, на III спрату, површине 96,77 м²

- Стан број 17, на III спрату, површине 97,03 м²

- Стан број 18, на III спрату, површине 70,11 м²

II Тужена Грађевинскадирекција Србије из Београда дужна је да трпети да се тужиља Република Србија упише као носилац права јавне својине и Министарство унутрашњих послова као корисник на непокретностима из става I.

Прилог: 9
                                 НАЧЕЛНИК ОДЕЉЕЊА
                                        Драгана Јакшић

____________________________________________

Дакле победили смо у првим биткама и условили послодавца да након седамаест година предузме конкретније корака, извуче цео предмет из фијоке и поднесе законске Захтеве како би се дошло до правде, односно како би запосленима у Неготину било омогућено коришћење тих станова и како би се самим тиме избегла даља дискриминација запослених у Неготину у односу на запослене из околине тј. из других полицијских станица Борске полицијске управе. Наравно, активности ПОЛИЦИЈСКОГ СИНДИКАЛНОГ ПОКРЕТА се не завршавају овде...на против, даљи рат тек' предстоји. Пропратићемо даљи ток одвијања догађаја и подсећаћемо послодавца да је био дужан да овакве кораке предузме знатно раније, а уз то „захвалићемо“ и руководиоцима Полицијске управе Бор (свима редом годинама уназад) на „исказаној бризи за запослене“ и „самоиницијативи“ и „залагању“ да се цео овај проблем реши...шта би „ми“ без „Вас“ – јер да не би „Вас“ таквих какви јесте, не би било потребе ни за „нама“ обзиром да сте свакако један од разлога нашег постојања. ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ такође овом прилоком „захваљује“ и на дугогодишњој „синдикалној борби“ ординирајућих репрезентативних синдиката – шта би „ми“ и без „Вас“. Толико за сада...                                                                            
                                                  -ПСП инфо-

No comments:

Post a Comment