ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ

ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ
Јединствена синдикална организација запослених у МУП Р.Србије основана 17.10.2017.год. у Неготину као самостални и независни синдикат, аутономан у односу на све синдикалне централе и као такав регистрован 02.12.2017.год. -ПСП- представља и заступа председник Игор Ђурђевић - контакт: 019/542-955; 956; 957; 069/22-33-513; E-mail: policijski.sindikalni.pokret@gmail.com ; Адреса централе: Момчила Ранковића 2, 19300 Неготин. [Рег.бр.24442; м.бр.17900536; пиб: 109931569]

Реакција на објављен текст са сајта НСП (у вези униформи)

Дана 31.03.2017.године на сајту Независног синдиката полиције објављен је текст "НСП упутио допис надлежнима у вези набавке нових униформи" којим, потписани аутор члан председништва поменутог репрезентативног синдиката, покушава да адекватно опише лошу опремљеност и недостатак униформе прупадника граничне полиције. При томе аутор тог текста изводи упоређивање униформи припадника граничне полиције са колегама припадницима Интервентне јединице полиције и колегама из Жандармерије. Међутим, услед невештог и не-адекватног упоредног примера, случајног или намерног, мање информисани читалац тог текста може стећи утисак да је заправо стање опремљености и стање униформи код припадника ИЈП у равни са Жандармеријом и знатно боље у односу на УГП, што је наравно апсурд и унајмању руку - извртање истине и реалног чињеничног стања на терену!!!
С'тим у вези, након објављивања тог текста контактиран сам од стране више колега припадника ИЈП који се, ето игром случаја,  баш припремају за одлазак на још један у дугом низу петнаестодневних терена у једну од области реона који се третира као "рад са мигрантима", а неки тек' што дођоше са вишедневних обука...Људи муку муче да саставе делове интервентне униформе која им је потребна!
Него добро, ајд' нећу бити исувише критичан пошто имам разумевања према синдикалцима који су се одавно "удаљили" од свакодневног полицијског посла и тиме "изгубили осећај" за реалним, стварним, свакодневним проблемима, а уз то очигледно и не добијају адекватне информације са терена, а при томе ослањају се на информације "из поузданих извора" вероватно "са врха" које, или не преиспитују или слепо у њих верују па покушавају их пренети, како год. Да се сад' не удаљавам од суштине... Дакле, навешћу аутору тог текста онако "из прве руке", као један од припадника ИЈП, неке корисне и сугестивне податке, на основу којих може базирати даље текстове.
             Припадници ИЈП (колеге из поретка и колеге из саобраћајне полиције који употпуњују састав јединице) носе на себи тзв.интервентну униформу стару петнаест година!!! Та униформа која је задужена далеке 2002.године састоји се, између осталог, нпр. од укупно једних панталона!!! Дакле једне једине панталоне за све те године, сва та ангажовања, утакмице, обуке, терене, кише, снегове, сунце, ручна и машинска прања и сушења, крпљења, модификовања...!!! Дакле са једне стране имате ИЈП са униформом која датира из 2002.год. а са друге стране УГП која је формирана и настала тек' 2006-2007.год и од тада су њени припадници променили ону првобитну "маскирну" униформу. Замислите рецимо колега који је завршио некадашњу средњу школу у Сремској каменици са тек навршених деветнаест година, задужио те панталоне и ту униформу и петнаест година касније, уз сва хабања исте, он није порастао ни један једини центиметар нити је променио конституцију грађе тела!!! Колега, пронађите Ви рецимо ваше одело са матуре и пробајте га...Ето савета, позајмите од некога са терена те такве похабане старе панталоне, обуците их и онда тако седите и пишите текст. О осталим деловима униформе нећу ни полемисати.
                Ето пошто наговестих "податке из прве руке" напоменућу и најсвежија лична запажања. Пре два дана вратих се са једне од петодневних обука за припаднике ИЈП. Било нас је, у том циклусу, укупно педесет колега из више од десет различитих полицијских управа са разних крајева Србије. Што се тиче униформи које су се шарениле међу нама и уз помоћ којих смо се на неки начин разликовали и вероватно, неком посматрачу са стране, деловали као "паравојна формација", ја сам то некако катекоризовао овако:
• неки су имали доста делова оригиналне интервентне униформе на себи и увидео сам да се ради или о најмлађим колегама или о колегама који су од скоро у формацији ИЈП, а и о колегама који су "позајмили" неке од виталних делова те униформе
• неки су готово скроз били одевени у редовној униформи (коментари "шта ћу, знам да смо је тек добили и да јој је намена другачија и да после нећу имати за редован рад код куће, а ко зна кад' ће опет допуна јер и ову сам чекао годинама, али нема ми друге")
• а неки су имали скроз чудне и непознате и разнолике униформе или комбинезоне где је лако уочљиво да се на деловима за амблеме налазе неке другачије и неконвенционалне ознаке које су преправљане (ради се о комбинезонима који су цивилни и купљени или који су шивени у приватним режијама или набављани "путем синдикалних набавки великих синдиката по повољностима типа одложеног плаћања на рате")
• и наравно неколицина колега је имало готово нове интервентне униформе...они су ми посебно привукли пажњу али убрзо увидех о чему се ради - имају у родбини кројаче!!! Било је ту и коментара типа "легну дневнице после неколико месеци, купим материјал, свратим до апотеке и узмем тетки лекове, посетим је и замолим...а она некадашњи радник у фабрици конфекције која је сад' без посла..."
• што се мене лично тиче, ја носим нову редовну униформу јер од интервентне имам једино јакну и прслук, а у џепу увек носим службену белешку коју написах пре неколико година са указом на те недостатке које ето, нико није отклонио...
              Друго, у једном делу текста поменусте да наводно колеге из УГП раде "раме уз раме" са нама... Не, грешите... Опет нисте информисани... Они раде "раме уз раме" са колегама из иностранства. Ето баш је синоћ у серијалу Машана Лекића, у једном од прилога, било речи о томе. Колеге из Словачке, Бугарске, Мађарске и Аустрије на граници према Бугарској у реону Вршке Чуке код Зајечара. Дакле наше колеге из УГП углавном са њима имају сарадњу и познају удобност тих иностраних џипова и знају којом опремом та инострана полиција располаже, какве васионске дневнице примају и у каквим су хотелским условима смештени. Дакле требасте наше колеге из УГП да упоредите са тим странцима, ту заиста наше колеге у сваком смислу нису адекватно опремљени...али поређење са нама који пешачимо а потом се хранимо са војском, махом конзервама, па спавамо по напуштеним караулама где или нема воде, или нема струје, а често ни једног ни другог, а уз све то по две недеље са једним панталонама старим петнаест година, или чак и без њих...!!!
               Међутим, ето није све црно у том Вашем тексту...у једну ствар не сумњам - не сумњам да, кад кажете "Пошто сада поуздано знамо да је МУП успео да обезбеди финансијска средства за нову униформу што је веома похвално остаје нам само да се надамо да ће и квалитет бити на завидном нивоу" - верујемо да је то истина, бар што се обезбеђења средстава за униформу УГП тиче, јер смо свесни да Ви имате "најпоузданије" информације!!!

У  Н е г о т и н у
31.03.2017.год.               председник ПСП
                                              Игор Ђурђевић

          

No comments:

Post a Comment