ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ

ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ
Јединствена синдикална организација запослених у МУП Р.Србије основана 17.10.2017.год. у Неготину као самостални и независни синдикат, аутономан у односу на све синдикалне централе и као такав регистрован 02.12.2017.год. -ПСП- представља и заступа председник Игор Ђурђевић - контакт: 019/542-955; 956; 957; 069/22-33-513; E-mail: policijski.sindikalni.pokret@gmail.com ; Адреса централе: Момчила Ранковића 2, 19300 Неготин. [Рег.бр.24442; м.бр.17900536; пиб: 109931569]

Буђење синдикалног дива...?! Ил' тек' само још једна фарса... (-II-)

У Неготину 03.12.2016.- Прошле године сви ми запослени у МУП пратили смо с' усхићењем силне оне подвиге репрезентативних синдиката НСП и ПСС када су, поред осталог, у свој оној синдикалној борби "освајали" и прегршт (усмених-неостварених) обећања од послодавца...у протеку времена до конкретног ужитка свих тих богатих достигнућа изгубисмо корак и не дочекасмо ни 10 ни 20 хиљада, а свакако закаснисмо са директним критикама па сад' кад год (ми "мали" тзв.кућни синдикати) и дотакнемо ту тему, бивамо дисквалификовани констатацијама типа (с'опроштењем) "Pun mi je k...c tih kritičara, kojima ne valja ništa što uradimo. A sami nisu nikad ništa postigli." у маниру ПСС-а.
Наравно, ранија-некадашња (још мало па заборављена) синдикална достигнућа нису спорна у МУП, али њихова даља надоградња и унапређење, након првог ПКУ рецимо, готово да је стала у синдикалним дијалозима са послодавцем, те се цела ствар претворила у "уживање свих благодети постигнуте репрезентативности" уз међу-синдикалне "свађе"... Наравно због појаве озбиљних мањих синдиката који са бројем чланства се примакоше репрезентативности и који свакако својим радом битно засењују НСП и ПСС све чешће, с'времена на време појави се потреба за "приступницама" које се "освајају" донацијама, наводним поклонима запосленима у виду штампача, клима уређаја итд, у чему је НСП готово елаборирао рад ових дана вероватно у духу надолазећих новогодишњих празника и неизоставне-устаљене потребе за "деда-мразовањем" које, бар код млађих колега који и не схватају суштину феномена синдикализма, па сматрају да је синдикат заправо то - деда мраз. Тако да колико год ових дана ПСС збуњује својим изненадним летантним покушајем буђења синдикалног активизма (ако пођемо од претпоставке да то ради искрено и без каквих скривених мотива), колективизма и солидарности, толико НСП наставља са својом "бучном" ћутњом манифестима да нам никад' боље није било (школски пример "тејлоризма" или синдикалним жаргоном речено "жути синдикализам)...
Него вратимо се на тему... Дакле овог пута смо решили да у ходу (не са закашњењем) пратимо активности ПСС, па ево и нашег виђења ствари...
Како се наставља са дезавуисањем полицајца који више незна коме и шта да верује... Ми отприлике, уз све наше скромне могућности прибављања ближих информација и уз одсуство неког извора информација "из врха", вођени здравим разумом и логиком, а поучени ранијим искуствима, видимо овако те мучне предстојеће преговоре ПСС-а...
--------------------------------------------------------------------------
Министар (или лице кога он овласти), на наведена питања ПСС-а, даје следеће одговоре по тачкама:

1. Предвидећемо следећим буџетом до износа од 10.000 (дакле не 20 на које се ПСС пре годину дана позивао када их је као круцијалну победу приказивао, већ 10 о којима је НСП трубио годину дана у свом класично олкохратском манирзу, са акцентом на речцу "до" што унапред теоретски може произвести знатно мањи износ у пракси)

2. Свакако већ плански обухваћено следећим буџетом повећање дневница, а тачна цифра биће накнадно утврђена (теоретски од 150 динара на више и за динар)

3. У току је израда униформи за припаднике ИЈП, а потом се разматра и за све остале шта и у којој мери може по принципу приоритетности (оставља се могућност пролонгирања до у недоглед)

4. Већ радимо на томе, проблем се појављује код тендера (класика)

5. Новим буџетом свакако се укида потреба за таквим ограничењем (али би се на неки други, перфиднији начин, награђивање свело на пуки минимум)

6. Ствар подложна одређеним корекцијама, видећемо у следећој години да се формира иницијална група за разраду (или већ тако нешто)

7. Што се заштите рањених тиче унапредићемо, а што се хапшења тиче нико неможе изнад закона и ту нема дилеме (бла,бла, бла)

Наша процена је да ће ПСС око прве тачке мало да као "заталаса" али уз, овог пута стриктно писано обећање, пристаће и на "до" 10.000 за следећу годину...па ће се пребацивати од првог тромесечја до "након избора" итд итд...

Крај.
--------------------------------------------------------------------------
И опет ништа...опет све по старом...вешто креирана питања и вешто "мутни" одговори...
Али наравно, у нади да ће ово писање бити протумачено као позитивна критика постојећег чињеничног стања, те да неће бити протумачено као "сметња" за стварање концензуса међу запосленима, односно буђење дубоко успаваног синдикалног борбеног активизма, ипак бићемо резервисани... Наравно, у случају да погрешисмо у процени, у шта се најискреније надамо, похвалићемо ПСС као нико до сада и извинити се приде... Али по свему судећи, конкретно судећи по досадашњим "обећањима" послодавца које синдикати олако прихваташе, "мрка капа"... И ако ПСС настави да се љути на овакве и сличне критике, пре него што " грубо" одговори, боље нек' се преиспита чиме је заправо и дошло до таквих критика и уопште неверице код полицајца у синдикате...откуд сва та апатија и став полицајца да су "сви исти" када је реч о синдикатима, а тај исти полицајац плаћа уредно чланарину и до 5.500,оо дин. на годишњем нивоу (пакетићи коштају знатно мање)... Него да не дужимо сад' и не ширимо тему о којој смо, са освртом на актуелни Протест у организацији Војног синдикатс Србије, на нашем привременом Блогу већ писали [link:  http://policijskisindikalnipokret.blogspot.rs/2016/11/blog-post.html?m=1 ~ Буђење синдикалног дива...или само још једнa фарса...суштина су предстојећи разговори са министром и даљи потези "успаваног и изненада пробуђеног синдикалног дива ПСС"      

Да резимирамо - ПСС - да сте озбиљни у својим намерама, занемарили би сте дневне међу-синдикалне размирице и оном НСП-у понудили какву-такву сарадњу, па би сте удостојили и бар два већа нерепрезентативна синдиката да позовете, или бар обавестите о својим намерама (поштујући многобројно чланство јер Ви очигледно само "цифре" или "бројеве" респектујете)... Овако, нисте ни покушали да организујете какав Протест полиције ширих размера (уз дужно поштовање колегама из војске), или низ више протеста и акција, већ се,условно речено, шлепате... И цела ствар није ни почела а Ви већ излазак из ситуације тражите.       

Полицијском синдикату Србије и Независном синдикату полиције ~ Испред Полицијског синдикалног Покрета, јединствене синдикалне организације у формирању и процесу регистровања, први међу једнакима Игор Ђурђевић.
[не замерите на евентуалним грешкама и недовољно темељном образлагању свега изреченог - писано са тастатуре моб.телефона - свакако, ко разуме ~ схватиће]

П.С- ако се питате "ко су сад' па ови" - знајте, ми смо само мања група оних који свакодневно (на улици, на терену, у кварним возилима и хладним канцеларијама) уживају све благодети достигнућа репрезентативних синдиката и срамота нас је колико нам је добро; нисмо "отпали" некадашњи лидери репрезентативних синдиката; "кућни смо" само у погледу коришћења средстава за рад за разлику од Вас који користите све оне просторије, компјутере, телефоне, возила и гориво истог тог послодавца коме се толико супротстављате... Ми смо, гледајући с'аспекта синдикалног искуства, тотално неискусни, али, гледајући из професионално-полицијског угла - крајње одлучни !!!

Гладујемо по мало, не претерано као Ви што толико искуства у "штрајку глађу" имате...
У исчекивању Ваших нових достигнућа - Поздрав !!!

У прилогу писани Акт ПСС-а упућен министру МУП Р.Србије...

No comments:

Post a Comment