ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ

ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ
Јединствена синдикална организација запослених у МУП Р.Србије основана 17.10.2017.год. у Неготину као самостални и независни синдикат, аутономан у односу на све синдикалне централе и као такав регистрован 02.12.2017.год. -ПСП- представља и заступа председник Игор Ђурђевић - контакт: 019/542-955; 956; 957; 069/22-33-513; E-mail: policijski.sindikalni.pokret@gmail.com ; Адреса централе: Момчила Ранковића 2, 19300 Неготин. [Рег.бр.24442; м.бр.17900536; пиб: 109931569]

AMNESTIJA KRIMINALACA

Srbija je pre četiri godine prvi put donela Zakon o opštoj amnestiji, koji je omogućio umanjivanje kazni za 3.600 zatvorenika. Imena amnestiranih nikada nisu objavljena. Među amnestiranima su i optuženi za nedozvoljene polne radne, huligani, osuđenici za držanje i promet oružja i droge.

Predstavnici vlasti donošenje Zakona o amnestiji obrazlagali su u novembru 2012. godine uštedama u budžetu, uz tvrdnju da amnestija neće biti moguća za one koji su počinili teška krivična dela.

Opozicija je druge strane kritikovala ovakvo zakonsko rešenje uz upozorenja da će se na slobodi naći "ozbiljni kriminalci".

Dileri i osuđenici za nedozvoljene polne radnje

Na osnovu dokumentacije koju su analizirali novinari Insajdera, na osnovu Zakona o amnestiji umanjene su kazne pojedincima osuđenim i za nedozvoljene polne radnje.

Takvo rešenje Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je u slučaju Petra Božovića, osuđenom „za nedozvoljene polne radnje u produženom trajanju“. Kazna mu je  umanjena sa godinu dana na osam meseci zatvora.

Kazne zatvora umanjene su i optuženima za krivična dela proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga, kao i nedozvoljeno držanje oružja.

Među amnestiranima je primera radi Slobodan Vrtač, koji je pravosnažno osuđen u oktobru 2012. zbog nedozvoljenog držanja oružja na kaznu zatvora od četiri godine i tri meseca. Kazna zatvora umanjena mu je već 2013. za godinu i 23 dana zatvora.

Kazna je umanjena i Bratislavu Zdravkoviću, koji je maja 2012. godine osuđen je na ukupnu kaznu zatvora od četiri godine i pet meseci zatvora za više krivičnih dela, među kojima neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga kao i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Njemu je sud rešenjem umanjio kaznu zatvora za godinu dana, 1 mesec i 15 dana.

Odlukom suda iz zatvora je ranije izašao i Paja Stojanović. Samo dve godine kasnije, 2015, upucan je u takozvanoj „sačekuši“ u zemunskom naselju. Stojanović je bio osuđen zbog krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljenog držanja oružja na godinu dana zatvora, a kazna mu je skraćena na 9 meseci.

Kada je Stojanović ubijen mediji su prenosili da je on policiji od ranije bio poznat po raznim krivičnim delima.

„Pošteda“ za huligane

Prema dugogodišnjem istraživanju Insajdera, na huligane i pripadnike različitih navijačkih grupa nadležne državne insitucije praktično ne primenjuju zakone koje je sama država donela po najvišim evropskim standardima. Osim što su presude protiv njih retkost, pojedini huligani našli su se na spisku amnestiranih.

Prema odluci suda zatvorke kazne umanjene su Dušanu Prodanovu i Milnu Rakočeviću, pripadnicima navijačke grupe "Zabranjeni", koji su učestvovali u masovnoj tuči sa navijačkom grupom "Alkatraz". U sukobu 2011. u restoranu Sportskog društva Partizan, za koji su osuđeni Prodanov i Rakočević, teže je povređeno nekoliko osoba.

Zakon o amnestiji omogućio je raniji izlazak iz zatvora i Nenadu Kecojeviću, pripadniku navijačke grupe Partizana. On je osuđen zbog učestvovanja u incidentu kada je grupa navijača 1999. godine na derbiju Partizan - Crvena zvezda izazvala tešku nesreću u kojoj je od signalne rakete život izgubio maloletni Aleksandar Radović.

Novinari redakcije Insajder analizirali su dokumentaciju koju je prikupila Inicijativa mladih za ljudska prava na osnovu Zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja, a koja se odnosi samo na teritoriju Prvog osnovnog suda u Beogradu. Analizirana su rešenja o amnestiji doneta na osnovu Zakona u periodu od 17.11.2012. do 01.06.2013. godine.

Umanjene kazne napadačima na novinara i snimatelja

Rešenjima Prvog osnovnog suda u Beogradu umanjene su kazne zatvora i optuženima za napad na novinara nedeljnika Vreme Teofila Pančića i snimatelja B92 Boška Brankovića.

Podsetimo, Miloš Mladenović i Danilo Žuža su u julu 2010 u autobusu javnog prevoza napali Teofila Pančića i udarali ga šipkom i rukama. Posle napada su pobegli sa lica mesta.

Za krivično delo nasilničko ponašanje, za koje su osuđeni Mladenović i Žuža, zaprećena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina zatvora, ali su oni, kao ranije neosuđivani mlađi punoletnici, osuđeni na kaznu ispod zakonskog minimuma, na po godinu dana zatvora. Prema dokumentaciji do koje smo došli kazna zatvora umanjena je Danilu Žuži za tri meseca.

Napadačima na snimtelja televizije B92 takođe je umanjena kazna zatvora na osnovu Zakona o amnestiji. Podsetimo, snimatelj TV B92 napadnut je u julu 2008. godine tokom protesta zbog hapšenja Radovana Karadžića. Osuđeni Milan Savatović tada je prišao i šutnuo snimatelja, koji je pao da bi Stefan Milićević i Nikola Lazović nastavili da ga udaraju.

Snimatelju je tada polomljeno koleno zbog čega je dugo bio na rehabilitaciji. Napadači su mu razbili kameru, kada su videli kako snima demonstrante dok lome fotoaparat fotoreporteru agencije Fonet. Za to vreme okupljeni su skandirali "Udri, udri novinara". Zbog ovog napada je 2009. promenjen Krivični zakonik, po kom se napad na novinare tretira kao napad na službeno lice.

Jednom od napadača, Stefanu Milićeviću, kazna je čak prepolovljena na osnovu Zakona o amnestiji, pa mu je umesto 6 meseci zatvora, kazna umanjena na 3. 
Milanu Savatoviću kazna je umanjena sa godinu dana na devet meseci zatvora.

Insajder📝 analizira dokumentaciju koju je prikupila Inicijativa mladih i od ostalih sudova širom Srbije.

--------------------------------------------------------------------------

POLICIJSKI SINDIKALNI POKRET SE PITA DAL' JE KOJIM SLUČAJEM NEKI OD AMNESTIRANIH ZAPRAVO OSUÐEN ZA NEKO OD KRIVIČNIH DELA IZVRŠENIH NAD POLICIJSKIM SLUŽBENICIMA...?!

MADA SU RETKE TAKVE OSUDE...

                               

No comments:

Post a Comment