ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ

ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ
Јединствена синдикална организација запослених у МУП Р.Србије основана 17.10.2017.год. у Неготину као самостални и независни синдикат, аутономан у односу на све синдикалне централе и као такав регистрован 02.12.2017.год. -ПСП- представља и заступа председник Игор Ђурђевић - контакт: 019/542-955; 956; 957; 069/22-33-513; E-mail: policijski.sindikalni.pokret@gmail.com ; Адреса централе: Момчила Ранковића 2, 19300 Неготин. [Рег.бр.24442; м.бр.17900536; пиб: 109931569]

Репресија на синдикалце у МУП

        Дана 08.04.2017.год. са почетком од 12.00 сати у Београду је одржан протесни скуп у организацији ПОЛИЦИЈСКОГ СИНДИКАТА СРБИЈЕ -ПСС- (репрезентативни синдикат у МУП) и ВОЈНОГ СИНДИКАТА СРБИЈЕ -ВСС- (репрезентативни синдикат у МО). О том скупу наравно извештавали су на овај, или онај начин, многи домаћи и инострани медији, где је између осталог, поред изречених повода за раније заказивање самог протеста, такође указано и на веома велики одзив запослених радника из полиције и војске као и на велики број одзива грађана који већ данима протествују на улицама градова у Србији по основама многих друштвено-социолошких проблема који се одражаваји на тежак живот људи.      
          Како је сам тај Протест најављиван данима пре одржавања један од мањих односно нерепрезентативних синдиката у МУП се огласио, подржао и најавио учешће на скупу. Ради се о СИНДИКАТУ ЗАПОСЛЕНИХ ПОЛИЦИЈЕ -СЗП- чији је главни одбор донео Одлуку да председник СЗП Дејан Ђукић из Краљева присуствује самом скупу у Београду. Наравно СЗП је благовремено обавестио послодавца о намерама и такође истакао обавештење на страници друштвене мреже коју тај синдикат користи за оглашавање и извештавање о раду. Међутим, дан уочи самог протеста долази до реакције послодавца, односно "надлежних" у МУП и почиње се са очигледном и изненадном опструкцијом СЗП у свом активизму, раду и деловању.
             У циљу синдикалног солидарисања, што је свакако једна од крилатица ПОЛИЦИЈСКОГ СИНДИКАЛНОГ ПОКРЕТА -ПСП-, а и у циљу информисања чланства и осталих запослених у МУП, у даљем тексту преносимо Саопштење СЗП поводом најаве подношења кривичне пријаве против одговорних у МУП, као и сазнања о којима смо обавештени од стране председника СЗП Дејана Ђукића ⬇
_________________________________________

Број: 05-04/17
Дана: 11.04.2017.године
Београд
Полицијска управа Краљево
Командиру ПИБЖ
-Александру Максимовићу-

Поштовани,                                                                                                                
Синдикат Запослених Полиције Вам се обраћа у циљу прикупљања информација а у вези измене распореда рада за председника Синдиката Запослених Полиције Дејана Ђукића за дан 07.04.2017.године.
Собзиром да је распоред рада за Дејана Ђукића као и за полицијске службенике Полицијске испоставе за безбедност на железници урађен за дане 05.06. и 07.04.2017.године, да је Ђукић био предвиђен распоредом рада 07.04.2017.године да ради смену од 23 до 07 часова, како би по одлуци Синдиката Запослених Полиције након ноћне смене испред Синдиката Запослених Полиције узео учешће на протесту дана 08.04.2017.године који су организовали Војни синдикат Србије и Полицијски синдикат Србије.
Напомињемо да је овакав начин промене распореда рада утицао да се само спречи активност председника СЗП и активности Синдиката Запослених Полиције што повлачи кривичну одговорност по члану 152 КЗ и спречавање синдикалног деловања.
Наводимо да је Вама добро познато као командиру ПИБЖ да се  месецима уназад распоредом рада за петак и суботу предвиђа да позорничку делатност врше три полицијска службеника.
Оваквим поступком са изменом распореда рада за 07.04.2017.године поред спречавања председника СЗП у синдикалном раду, доведено је у питање и безбедност полицијских службеника који су 07.04.2017.године обављали позорничку делатност где су уместо три полицијска службеника позорничку делатност обављала два полицијска службеника.
Из напред наведеног молимо Вас да нам доставите писмени одговор и разлог зашто је председнику СЗП Дејану Ђукићу промењен распоред рада, ради предузимања потребних мера са адвокатским тимом и обавештавања Управе полиције.                                              

Синдикат Запослених Полиције                                                                    Председник                                                                       Дејан Ђукић
___________________________________________

          Председник СЗП Дејан Ђукић, током директног оствареног контакта са председником ПСП Игором Ђурђевићем дана 11.04.2017.год., за ПСП инфо наводи следеће: -"Овакво очигледно опструисање мене као председника једног од полицијских синдиката и ометање синдикалног активизма не представља ништа друго него директно извршење кривичног дела чије су одредбе јасно дефинисане у члану 152.Кривичног законика, па с'тим у вези разматрамо и најављујемо подношење пријава против надлежних у предстојећем периоду".
- У даљем разговору Ђукић такође за ПСП инфо указује и на кршење елементарних људских и дефинисаних радничких права која произилазе из ратификованих докумената Међународне организације рада.
___________________________________________

КРИВИЧНИ ЗАКОНИК

Спречавање политичког, синдикалног и другог удруживања и деловања

члан 152.

(1) Ко свесним кршењем закона или на други противправан начин спречи или омета политичко, синдикално или друго удруживање и деловање грађана или деловање њихових политичких, синдикалних или других удружења, казниће се новчаном казном или затвором до две године.

(2) Ако дело из става 1. овог члана учини службено лице у вршењу службе, казниће се затвором од три месеца до три године.


У  Неготину
11.04.2017.                             -ПСП инфо-

No comments:

Post a Comment