ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ

ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ
Јединствена синдикална организација запослених у МУП Р.Србије основана 17.10.2017.год. у Неготину као самостални и независни синдикат, аутономан у односу на све синдикалне централе и као такав регистрован 02.12.2017.год. -ПСП- представља и заступа председник Игор Ђурђевић - контакт: 019/542-955; 956; 957; 069/22-33-513; E-mail: policijski.sindikalni.pokret@gmail.com ; Адреса централе: Момчила Ранковића 2, 19300 Неготин. [Рег.бр.24442; м.бр.17900536; пиб: 109931569]

ДОПИС ЈЕДИНИЦИ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

17.02.2017 у Неготину - Општинској управи у Неготину упућен је Допис у форми Захтева за приступ информацији од јавног значаја како би се демистификовало дугогодишње питање "где одлази новац од казни за саобраћајне прекршаје и зашто локална самоуправа у Неготину не увиђа потребу улагања у полицију која се, услед хроничних недостатака средстава за рад, нашла у незавидном положају и у том погледу дотакла дно са кога једва да је функционална (саобраћајна полиција без адекватне опреме за рад а ускоро и без службених просторија, а полиција опште надлежности без возила и без готово икакве опреме)". ⬇ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~                                        ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ наставља планиране активности на регионално-локалном нивоу, како је претходно и најављивано на састанцима са чланством. Дакле како се има сијасет проблема у самом седишту наше јединствене синдикалне организације ПСП, пре него што се са даљим планским синдикалним промовисањем и акцијама изађе "ван региона", по Одлуци Главног одбора синдиката, акценат ће пре свега по принципу приоритетности бити усмерен на Неготин и решавање што већег броја нагомиланих проблема који свакодневно отежавају и битно ремете рад запослених. С'тим у вези, руководство ПСП апелује на колеге из свих осталих организационих јединица МУП-а на територији Општине Неготин (гранична полиција према Румунији и Бугарској) да наставе са благовременим јављаљем и да контактирају синдикалне активисте ПСП без обзира што долазе из радних средина са дубоко укорењеним ординирајућим репрезентативно-неталасајућим синдикализмом... [Ми никога не јуримо са приступницама, нити потенцирамо на масовности чланства по сваку цену...Ми смо ту из убеђења, не по наређењу !!!]

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

➡ Наиме, председник синдиката Игор Ђурђевић затражио је, на основу одредби чл.15 Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, достављање свих релевантних података који су не само од интереса за запослене у Полицијској станици Неготин која се нашла у незавидној ситуацији у погледу хроничног недостатка техничко-материјалних и радно-просторних капацитета због дугогодишњег запуштања у готово свим сегментима, већ се тичу свеопште безбедности грађана Општине Неготин по више сегмената ако се сагледа изузетно тешка ситуација на коју ПСП већ одређено време интензивно указује.

                    У самом поменутом Акту, између осталог, указано је и на неке од корисних докумената као што су Стратегија безбедности саобраћаја на путевима Владе РС за период од 2015. до 2020.год. и Стратегија развоја саобраћајне полиције Управе саобраћајне полиције МУП за период од 2012. до 2017.год. Такође је указано и на неке од законских регулатива којима је ближе уређена област на коју се питања Захтева тичу као што су: члан 17. и члан 18.Закона о безбедности саобраћаја на путевима и члан 244. и члан.245. Закона о полицији. Наравно посебно је указано на број од укупно 2052 прекршаја које су саобраћајни полицајци у Неготину открили током прошле 2016-те године, од којих је 1504 мандатних прекршаја (казне од 3.000,оо до 5.000,оо дин.) и 548 прекршаја за које је предвиђено подношење прекршајних пријава међу којима су такође и најтежи прекршаји са запрећеним новчаним казнама до 100.000,оо динара.
Наравно, како је циљ таквог обраћања, поред тражених информација заправо и анимирање локалне самоуправе за укључење у решавање веома тешке ситуације у којој су се запослени у ПС Неготин нашли, указано је на поједине позитивне примере сарадње локалних заједница са полицијом па је наведен прошлогодишњи пример Општине Мајданпек која је донирала једно возило и пример од пре неколико година када је Општина Кладово опремила саобраћајну полицију са најмодернијом техником намењеном за директно подизање степена безбедности саобраћаја.

------------------------------------------------------------------
Садржај циљано постављених питања:

- Имајући у виду чињеницу да се новчана средства од наплаћених саобраћајних прекршаја у износу од 70% сливају у Републички буџет, а да се осталих 30% тих средстава заправо сливају у буџет јединице локалне самоуораве на чијој је територији прекршај почињен, КОЛИКИ ЈЕ УКУПАН ИЗНОС ПРИЛИВА НОВЧАНИХ СРЕДСТАВА У БУЏЕТ ОПШТИНЕ НЕГОТИН ОД НАПЛАЋЕНИХ КАЗНИ ЗА ОТКРИВЕНЕ ПРЕКРШАЈЕ САОБРАЋАЈНЕ ПОЛИЦИЈЕ У НЕГОТИНУ У ПЕРИОДУ ОД 2011-ТЕ ДО 2016-ТЕ ГОДИНЕ...? И КОЛИКО ЈЕ УКУПНО ОД ТИХ СРЕДСТАВА ИЗДВОЈЕНО ЗА ОПРЕМАЊЕ САОБРАЋАЈНЕ ПОЛИЦИЈЕ ПОЛИЦИЈСКЕ СТАНИЦЕ У НЕГОТИНУ КАО ДИРЕКТНИМ ИЗВРШИОЦИМА ОТКРИВАЊА ТИХ ПРЕКРШАЈА И КАО СУБЈЕКТУ ЗАДУЖЕНОМ ЗА ДИРЕКТНО СПРОВОЂЕЊЕ ЗАКОНСКИХ РЕГУЛАТИВА ОБИХВАЋЕНИМ СТРАТЕГИЈОМ БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА НА ПУТЕВИМА...?

- КОЛИКИ ЈЕ УКУПАН ИЗНОС ПРИЛИВА ТИХ НОВЧАНИХ СРЕДСТАВА У БУЏЕТ ОПШТИНЕ НЕГОТИН ОД НАПЛАЋЕНИХ КАЗНИ ЗА ОТКРИВЕНЕ ПРЕКРШАЈЕ САОБРАЋАЈНЕ ПОЛИЦИЈЕ У НЕГОТИНУ У ПЕРИОДУ ПРОТЕКЛЕ 2016-ТЕ ГОДИНЕ...? И КОЛИКО ЈЕ УКУПНО ТИХ СРЕДСТАВА, У ОКВИРУ НАДЛЕЖНОСТИ ЈЕДИНИЦЕ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ НЕГОТИН, ЕВЕНТУАЛНО ПРЕДВИЂЕНО ЗА ИЗДВАЈАЊЕ РАДИ ПОБОЉШАЊА ТЕХНИЧКЕ И ДРУГЕ ОПРЕМЕ ЗА РАД САОБРАЋАЈНЕ ПОЛИЦИЈЕ У НЕГОТИНУ...?

- Обзиром на то да је Министарство унутрашњих послова РС корисник Вашег објекта у коме је смештена Полицијска испостава Неготин, по нашим сазнањима из периода 1968-1970.године, а имајући у виду све техничке и друге недостатке који се тичу опреме за рад полиције опште надлежности у вези са чиме смо известили детаљно и нашег послодавца, те такође имајући у виду и крајње неадекватан и непримеран изглед самог тог објекта и нефункционалност у поглед мокрог чвора, дотрајале електро-инсталације и слично, ПОСЕДУЈЕТЕ ЛИ КАКАВ ПИСАНИ АКТ (ДОКУМЕНТ) ОДНОСНО СПОРАЗУМ ИЛИ УГОВОР О КОРИШЋЕЊУ ТОГ ОБЈЕКТА И ПРОСТОРИЈА ИЗ КОГА БИ ЕВЕНТУАЛНО ПРОИЗАШЛЕ И ОБАВЕЗЕ ЈЕДНЕ ИЛИ ДРУГЕ СТРАНЕ ЗА СТАРАЊЕМ О СПОЉАШЊЕМ И УНУТРАШЊЕМ ИЗГЛЕДУ И ФУНКЦИОНАЛНОШЋУ ОБЈЕКТА...?
-------------------------------------------------------------------

Прилог: Предметни писани Акт - Захтев за приступ информацији од јавног значаја.

у   Н е г о т и н у
17.02.2017.год.                      - ПСП инфо -

No comments:

Post a Comment