ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ

ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ
Јединствена синдикална организација запослених у МУП Р.Србије основана 17.10.2017.год. у Неготину као самостални и независни синдикат, аутономан у односу на све синдикалне централе и као такав регистрован 02.12.2017.год. -ПСП- представља и заступа председник Игор Ђурђевић - контакт: 019/542-955; 956; 957; 069/22-33-513; E-mail: policijski.sindikalni.pokret@gmail.com ; Адреса централе: Момчила Ранковића 2, 19300 Неготин. [Рег.бр.24442; м.бр.17900536; пиб: 109931569]

ЕФЕКАТ ПРОТЕСТА ПОЛИЦИЈЕ У НОВОМ САДУ

          У јеку тишине, одсуства слуха и опште медијске незаинтересованости, дана 28.02.2017.год. одлуком надлежног суда у Новом Саду УКИНУТА ЈЕ МЕРА ПРИТВОРА једном од двоице нападача који су у ноћи 24/25.01.2017.год. у улици Кисачкој у Новом Саду напали припадника жандармерије Бориса Јевросимова и његову супругу, те су га брутално претукли и нанели и жандарму и његовој супрузи тешке телесне повреде. Наравно о том немилом догађају било је речи обзиром да се након неколико дана у јавности појавио снимак са оближње камере, на коме је забележено седмоминутно иживљавање те двоице нападача иначе већ знаним полицији из ранијег периода.
               У образложењу те "судске одлуке" наводи се следеће: Мера је замењена из разлога што је овом осумњиченом притвор раније био одређен само због постојања разлога узнемирења јавности, а утврђено је да је у међувремену опао интезитет узнемирења јавности због наведеног догађаја, те не постоји потреба за мером притвора, већ се сврха може остварити мером забране напуштања стана – куће. Указујемо и да, уколико осумњичени прекрши одређену забрану, против њега може бити одређена тежа мера."
-----------------------------------------------------------------------
➡Наравно произилазе сасвим логична питања - КАКО И НА КОЈИ НАЧИН СЕ МОЖЕ УТВРДИТИ ДА ЈЕ ЗА ПРОТЕКЛИХ НЕШТО ВИШЕ ОД МЕСЕЦ ДАНА ОПАО ИНТЕНЗИТЕТ УЗНЕМИРЕЊА ЈАВНОСТИ...? - ДА ЛИ ГРАЂАНИ НАСТАЊЕНИ У ТОЈ УЛИЦИ И ОСТАЛИ СТАНОВНИЦИ НОВОГ САДА КОЈИ СУ ПРЕГЛЕДАЛИ ТАЈ СНИМАК НЕ ОСЕЋАЈУ ВИШЕ УЗНЕМИРЕНОСТ И НИСУ ЗАБРИНУТИ ЗА СВОЈУ БЕЗБЕДНОСТ КАДА СУ СВЕДОЦИ ДА ПРИПАДНИК ПОЛИЦИЈЕ МОЖЕ БИТИ ТАКО ПРЕТУЧЕН, УМАЛО ДО СМРТИ, А ДА ПОЧИНИЛАЦ ТОГ ОЗБИЉНОГ ДЕЛИКТА ДОБИЈЕ КУЋНИ ПРИТВОР...? - ЗАР СЕ ТИМЕ, КАО И СВИМ ДОСАДАШЊИМ, БЛАГИМ КАЗНАМА НЕ ОХРАБЉУЈУ И МОТИВИШУ И НЕКИ ДРУГИ ПОТЕНЦИЈАЛНИ НАПАДАЧИ...? - ЗАР "НАПАДАЧ НА ДРЖАВУ", КАКО ТО ПОЛИТИЧАРИ УМЕЈУ РАДИ МЕДИЈСКЕ ПРОПАГАНДЕ ДА ДЕКЛАРИШУ, ИДЕ У КУЋНИ ПРИТВОР...?⚠ 
-----------------------------------------------------------------------
Свакако, тиме се наставља пракса "благе казнене политике према нападачима на полицајце" и упркос Протесту полиције кога је дана 06.02.2017. у Новом Саду испред зграде Тужилаштва и Суда организовао Синдикат Српске полиције ССП са кога су послате јасне поруке надлежним органима, а и порука Министру унутрашњих послова. Један од упечатљивијих слогана на том протесту је свакако био и -АКО ЈЕ НАПАД НА ПОЛИЦИЈУ, НАПАД НА ДРЖАВУ, КОЛИКО ЈЕ ПУТА СРБИЈА ДО САДА УБИЈЕНА-.
                 
             ⭐  Наравно, за разлику од два репрезентативна синдиката од којих један поводом свега "гласно ћути и неталаса", док је други тренутно презаузет "неким другим протестима" вероватно увидевши да је до сада "лаган" усменим убећањима везаним за социјално-економски положај полицајца у друштву, већа подршка ССП-у на том протесту није пружена. Треба напоменути и да је Полицијски синдикални покрет ПСП директно подржао тај протест учешћем чланова Главног одбора, као и нерепрезентативни Независни полицијски синдикат Србије НПСС, Нови полицијско синдикални савез НПСС и други. Дакле ако у том немилом догађају и целој ствари постоји нека светла тачка, онда је то бар декларативни концензус нерепрезентативних синдиката полиције око суштинских проблема полицајаца.
              ⭐  Што се укидања притвора и наставка кућног притвора тиче, ето шансе да тај изгредник стекне и већу популарност међу обожаваоцима популарних ријалитија којима се промовишу и криминалци у последње време. Можда му тај "кућни притвор" обезбеди адекватан амбијент и припрему за евентуално "одлагање извршења казне затвора" која ће уследити ко зна кад', а по узору на једног од популарнијих "момака са асфалта" који је утабао стазу за своје младе симпатизере. Када кажемо "адекватан амбијент" наравно мислимо на потребе за хиљадама-хиљадама склекова и трбушњака итд итд...
              
Како год, ПСП ће наставити са пружањем подршке ССП по питању даљих активности поводом овог случаја, а пре свега мислимо на евентуалне даље протесте. Повод више је и тај што се свакако ради о лошој поруци која се шаље омладини, ако се има у виду да у последње време управо ти ријалитији и промовисање искривљених друштвених вредности, узимају маха на електронским медијима који су наклоњенији криминалцима.

у    Н е г о т и н у
дана 01.03.2017.      П р е д с е д н и к  -ПСП-
                                              Игор Ђурђевић
    -ПСП инфо-

No comments:

Post a Comment