ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ

ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ
Јединствена синдикална организација запослених у МУП Р.Србије основана 17.10.2017.год. у Неготину као самостални и независни синдикат, аутономан у односу на све синдикалне централе и као такав регистрован 02.12.2017.год. -ПСП- представља и заступа председник Игор Ђурђевић - контакт: 019/542-955; 956; 957; 069/22-33-513; E-mail: policijski.sindikalni.pokret@gmail.com ; Адреса централе: Момчила Ранковића 2, 19300 Неготин. [Рег.бр.24442; м.бр.17900536; пиб: 109931569]

Данас је Светски дан социјалне правде - у свету; а код нас?!

20.02.2017. Неготин - У свету се данас обележава Светски дан социјалне правде, посвећен борби против сиромаштва и стварању једнаких шанси за све ➡ Генерална скупштина Уједињених нација је утврдила овај датум у новембру 2007. године.
               Социјална правда се суштински заснива на принципима унапређења борбе против сиромаштва и незапослености, промоцији принципа солидарности, једнакости, равноправности, права на рад, једнакости полова и остваривању једнаких шанси за све.
                Концепт социјалне правде, односно "друштва за све", такође је био у фокусу организатора економског форума у Давосу током јануара месеца ове године. Са тог форума поручено је да би развијене државе, као и државе у развоју, требало да дају предност животном стандарду над апсолутним растом као најбољем показатељу економских перфоманси. Организатори форума су предложили заокрет у глобалној политици, како би се ефикасније одговорило на несигурност и неједнакост које прате технолошке промене и глобализацију.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
У Србији два милиона грађана живи тешко, више десетина хиљада се храни на казанима Народних кухиња, а још више је примаоца социјалне помоћи; више стотина хиљада радника нередовно прима зараде, а толико је и радника који су од почетка економске кризе остали без посла; милион је незапослених
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
             У јавности се често поставља питање социјалне правде због чега кулминира велико незадовољство радника и грађана. Сведоци смо ових дана протеста радника који траже само једно – достојанствен живот и право на рад.
Изградња и надоградња институција која се најављује из године у годину теоретски може допринети бољем остваривању социјалне правде. Брз и ефикасан рад правосуђа је оно је што, такође, грађани очекују, а везано је за законско остваривање њихових социјалних права.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ако је човек осуђен да живи у сиромаштву и без запослења – то је повреда његових основних људских права
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                Тренутно стање социјалне правде и једнакости у Србији је такво да спадамо у ону групу држава које социјалну правду спомињу као реликт прошлих времена, када смо имали социјалистичко уређење, државу и институције. Сада имамо карикатуре институција, обрисе некакве државе а никакво уређење.
                Последњих неколико година биће упамћене по обезвређивању најугроженијих социјалних категорија. Пензионерима је отет део пензија, радници са ограниченим радним способностима по разним предузећима остадоше без посла, запосленима у државној управи знатно умањене плате, поготово полицајцима којима су примања у разним категоријама умањена. Добијен је анти-раднички Закон о раду, затим усвојен Закон о полицији и уз помоћ репрезентативних полицијских синдиката потписан је Посебан колективни уговор за запослене којима се права радника и синдиката враћају уназад до мере тоталног обезвређивања и краћења могућности за радикалнију борбу у смислу штрајка. И све то и још много више је спровела Влада Р.Србије којој су пуна уста "економског развоја" и која се иначе самопрогласила за "социјално одговорну"! - Замислите тек' шта би било да имамо социјално неодговорну Владу...?!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Репрезентативни синдикати у МУП би данашњи дан свакако требали обележити и прославити са послодавцем јер су сви они заједно и социјално и на сваки други начин - одговорни
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                Кад' већ спомињемо наше - полицијске репрезентативне синдикате, што је и логично на данашњи дан јер они су - требали би бити - носиоци целе те борбе и крилатица на којима се конципира борба радничких покрета и 20.фебруар као Међународни дан, међутим шта о њима рећи...? Док се све ово одвија унаоколо, око нас, један од тих синдиката константно мирно, мртав 'ладан, плови и не таласа, док' се овај други као одједном пробудио из вишегодишњег дубоког сна и онако, као у мамурлуку, подивља одједном и конфузно загалами... Добро, нећемо на томе замерити, и треба, али замерићемо на томе што и даље, онако као пијан, као да се није наспавао, помиње некаквих 20.000,оо динара социјалне помоћи које му је неко, некад', негде, некако "обећао", ваљда током далеке 2015-те године, па је поверовао и сад' је тек ваљда љут...Дакле ето то замерамо, тај мамурлук након дугог сна и тај својеврсни "флеш-бек" у пијанство, а причали су му многи и говорили - не веруј на реч, ал' џабе.
-----------------------------------------------------------------------
Како год - колеге, срећан нам свима Међународни дан социјалне правде која ће надамо се некад' стићи и до нас !!!
-----------------------------------------------------------------------

У  Неготину
20.02.2017.                             - ПСП инфо -




No comments:

Post a Comment