ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ

ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ
Јединствена синдикална организација запослених у МУП Р.Србије основана 17.10.2017.год. у Неготину као самостални и независни синдикат, аутономан у односу на све синдикалне централе и као такав регистрован 02.12.2017.год. -ПСП- представља и заступа председник Игор Ђурђевић - контакт: 019/542-955; 956; 957; 069/22-33-513; E-mail: policijski.sindikalni.pokret@gmail.com ; Адреса централе: Момчила Ранковића 2, 19300 Неготин. [Рег.бр.24442; м.бр.17900536; пиб: 109931569]

ПСИХОЛОШКА ПОМОЋ (Наше виђење и критика Правилника)

полицијски синдикални покрет

   Министарство унутрашњих послова
        СЕКТОР ЗА ЉУДСКЕ РЕСУРСЕ
                 Одељење за односе 
                      са запосленима
       
                             - Одсеку за односе са 
                                синдикатима 

Поштовани,

           Обзиром да на снагу ступа Правилник о поступању у пружању психолошке помоћи запосленима у МУП-у 01 број 6579/16-10 од 29.05.2017.год. објављен у Сл.гласнику РС број 54/2017 од 31.05.2017.год., у вези са којим у погледу непотпуне садржине, имамо доста замерки на основу којих смо концепирали следећа конкретна питања намењена надлежној служби.

Дакле, интересује нас следеће:

1.) Колико дуго (временски) је трајала израда самог Правилника у погледу усклађивања текста, и у којој мери су у тој изради текста, поред представника репрезентативних синдиката и других лица учествовали специјализовани стручњаци психологије...? (надамо се да нам неко неће замерити или погрешно протумачити наше критике, међутим, колико год ми лаици били у конкретној области, готово је неизбежно да приметимо суженост текста, недовољну одређеност и уопште свестрану "штурост").

2.) Да ли је приликом израде самог Правилника коришћен какав огледан пример иностраног порекла (из држава са дужом и разрађеном традицијом примене психолошке превенције), и ако јесте онда по чијем узорку (из које/којих земаља)...?

3.) Да ли је у плану израда каквог додатног инструктивног Акта (упутсва или сл.) којим би се ближе дефинисао начин примене, одговорности лица на које се Правилник односи, обавезе, друге мере и све оно што суштински један такав Правилник треба садржати да би његова теренска и практична примена била јасна, недвосмислена и ефикасна...? 
И, уколико се такав додатни Акт планира или је већ у изради, а свакако да се тек од њега очекује "темељна стручна разрада", може ли се унапред сазнати његов нацрт или иницијални предлог текста...?

4.) Обзиром да из саме суштине текста Правилника (и ако то није прецизирано и децидно наведено) произилазе реалне потребе за сталним (свакодневним) ангажовањем психолога по Подручним полицијским управама, какви су планови МУП у вези са додатним упошљавањем психолога и размештањем са радом на терену...?
И с'тим у вези, какав је став према трошковима које би изискивало техничко опремање такве широке службе за рад на терену ако се има у виду да би се рад психолога свакако вршио и ван седишта полицијских управа...?

5.) Због чега - из којих разлога - предметним Правилником није дефинисано постојање и улога "колеге за подршку" односно запосленог у организационој јединици који би био биран и именован за "повереника" а који би координисао у раду психолога на терену, односно који би се у том смислу налазио између психолога и запослених...?

6.) (Обзиром да смо тек након објављивања у Сл.гласнику овог Правилника, сазнали за његово постојање, те обзиром да смо у међувремену увидели на Сајту СИНДИКАТА СРПСКЕ ПОЛИЦИЈЕ да је, са њихове стране, већ био израђен предлог далеко детаљнијег и знатно ширег текста за који тврде да је достављен на разматрање... Исти достављамо у прилогуДа ли је садржина тог предлога ССП разматрана и из ког разлога није прихваћена као очигледно бољи основ (темељ) за Правилник за који, уколико се упореди са овим "донетим", свакако готово и да неби ни било потребе за доношењем додатног Акта за примену...?

       У нади да ће се наше обраћање уважити, као и у досадашњем периоду, те да ће се прибавити тражени одговори и да ће се сагледати сугестије на које индиректно указујемо...
                                     

                                       Унапред захвалан,

               полицијски синдикални покрет
                            п р е д с е д н и к
                              Игор Ђурђевић

07.06.2017.год.
у  Н е г о т и н у         |>>>-ПСП инфо-<<<|

                           facebook page

No comments:

Post a Comment