ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ

ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ
Јединствена синдикална организација запослених у МУП Р.Србије основана 17.10.2017.год. у Неготину као самостални и независни синдикат, аутономан у односу на све синдикалне централе и као такав регистрован 02.12.2017.год. -ПСП- представља и заступа председник Игор Ђурђевић - контакт: 019/542-955; 956; 957; 069/22-33-513; E-mail: policijski.sindikalni.pokret@gmail.com ; Адреса централе: Момчила Ранковића 2, 19300 Неготин. [Рег.бр.24442; м.бр.17900536; пиб: 109931569]

РАДНО ВРЕМЕ ПРОВЕДЕНО У ПУТУ (-ИЈП-)

Упућено официјалном електронском поштом (e-mail) 23.06.2017.год.

полицијски синдикални покрет

    Министарству унутрашњих послова
        СЕКТОРУ ЗА ЉУДСКЕ РЕСУРСЕ
                  Одељењу за односе 
                      са запосленима
     
 - Шефу Одсека за односе са синдикатима господину Драгиши Анђелковићу 

Поштовани,

       Овог пута Вам се обраћамо у вези са тематиком "Радно време проведено у путу" како би Вам пре свега указали на непоштовање Депеше Кабинета министра 01 број 4987/2017 од 10.05.2017.год., а и како би од Вас (надлежних служби) прибавили мишљење и тумачење у вези са истим.
        Дакле, са наводима предметне Депеше упознати смо након што је садржај исте објављен на Сајту Независног синдиката полиције дана 11.05.2017.год. у склопу текста "Сјајна вест за све раднике МУП-а!". Потом, са непоштовањем примене исте Депеше у више организац.јединица широм Србије, упознати смо након објављивања месечног Извештаја са састанка Радне групе МУП од 12.06.2017.год. на Сајту Синдиката Српске полиције где се иначе, у тачки 8. дневног реда, разматрала управо ова тематика и где је, како је наведено [...] "чланови Радне групе су саопштили да је предметна депеша министра јасна и прецизна, а да уколико се она неправилно примењује у појединим организационим јединицама да се на то укаже" [...].
       У међувремену, од стране наших активиста, чланства и симпатизера међу запосленима у организационим јединицама ПУ Бор обавештени смо да се те одредбе Депеше (време проведено у путу приликом ангажовања припадника полиције у формацији ИЈП) не примењују, тј. да је ситуација на терену не-промењена у односу на период пре Депеше.
       Извршеним проверама с'наше стране, на примерима полиц.службеника ПС Неготин (припадника ИЈП) утврдили смо следеће (огледан пример):
По дневним распоредима рада, kада је ангажовање ИЈП у питању, запослени у ПС Неготин се требају одазвати (доћи на посао) у ПС Неготин рецимо у 06.00 сати. Задуже службено вотило или возила, отворе путне налоге и по инструкцијама упуте се ка седишту ПУ Бор. Након доласка на зборно место у ПУ Бор, задужују опрему те им се у формираној формацији чете саопштавају појединости конкретног ангажовања. У времену, рецимо око 07.30 креће се аутобусом и придодатим служб.возилима ка Београду (нпр). Доласком у Београд, око 12.00 сати, приступа се извршењу задатка до, рецимо 19.00 сати, а затим по истом принципу следи повратак са задатка. У случају запослених у ПС Неготин (који су узети за пример), њихов повратак у ПС Неготин се очекује око 01.00 сати када и раздуже служб.возила и затворе путне налоге.
       На основу овог примера, у коме је приказано деветнаестосатно радно ангажовање, ми заправо утврђујемо да се запосленима то ангажовање, у распореду рада, води под "ПЗ" (посебни задатак), а да се у временику рада приказује као "осам сати рада". Тиме се, у случају тог једног ангажовања у току месеца, проузрокује да стварно радно време запосленог, у односу на "приказано" а самим тиме и "плаћено" (углавном око 174 сата) износи више-дуже за једанаест сати. Наравно, у случају ангажовања два или три пута током месеца, тај запослени постиже двадесет и два или тридесет и три радна сата више у односу на приказано, а самим тиме и плаћено радно време.

Дакле, обзиром на наведен, огледан пример који је базиран не на "теоретским" претпоставкама већ на суштој пракси, те обзиром на чињеницу да би даље такво опхођење према запосленима проузроковало подношење индивидуалних или колективних тужби, а што је у супротностима са циљем предметне Депеше, инсистирамо на следећем:

1.) Да нам пре свега прибавите мишљење тј. тумачење надлежне службе у вези са недоумицама - када почиње радно време ангажованих припадника ИЈП из Неготина на наведеном примеру - доласком у ПС Неготин обзиром да је тако наложено дневним распоредом рада, или доласком у ПУ Бор на зборно место ИЈП (сат и по касније)...? И када се завршава радно време по истом примеру - повратком са задатка на зборно место у ПУ Бор, или повратком у матичну ПС Неготин (сат и по касније)...?

2.) Да о нашем обраћању и указивању о непоштовању предметне Депеше у организационим јединицама ПУ Бор, известите надлежне службе како би се у ПУ Бор (као и другим управама где долази до непоштовања) упутила инструктивна Депеша.

Н а п о м е н а :  На данашњи дан нашег обраћања овим дописом-мејлом (23.06.2017.г.) извештени смо да су припадници ИЈП из Неготина дневним распоредом ангажовани од 02.30 сати ради "појачаних мера обезбеђења у Београду", те да се њихов повратак може очекивати током ноћи, односно у раним јутарњим сатима (24.06.2017.г.), а што ће свакако износити и дуже од двадесет и четри сата радног ангажовања. Обзиром на досадашњу праксу, реално страхујемо да ће истима бити обрачунато осмочасовно радно време.

Захваљујем,

              полицијски синдикални покрет
                     председник синдиката
                             Ђурђевић Игор

23.06.2017.год.
у  Н е г о т и н у        |>>>-ПСП инфо-<<<|

                        facebook page

No comments:

Post a Comment