ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ

ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ
Јединствена синдикална организација запослених у МУП Р.Србије основана 17.10.2017.год. у Неготину као самостални и независни синдикат, аутономан у односу на све синдикалне централе и као такав регистрован 02.12.2017.год. -ПСП- представља и заступа председник Игор Ђурђевић - контакт: 019/542-955; 956; 957; 069/22-33-513; E-mail: policijski.sindikalni.pokret@gmail.com ; Адреса централе: Момчила Ранковића 2, 19300 Неготин. [Рег.бр.24442; м.бр.17900536; пиб: 109931569]

БЕЗБЕДНОСТ И ЗАШТИТА НА РАДУ (-V-)

Надлежне службе МУП-а одговориле на други сет наших (два) питања које смо, путем Одсека за сарадњу са синдикатима проследили, а о чему је било речи у претходном тексту на ову тему |>>>БЕЗБЕДНОСТ И ЗАШТИТА НА РАДУ (-IV-)<<<|. Одговори гласе:

Pitanje br. 1.)

         Kao što smo već napisali, Zakon o bezbednosti I zdravlju na radu ("Sl. glasnik RS", br. 101/2005 i 91/2015) u članu 2. stav 2. propisuje da se ovaj zakon  ne primenjuje pri obavljanju specifične vojne službe u Vojsci Srbije i obavljanju policijskih i poslova zaštite i spasavanja iz delokruga nadležnog državnog organa, kao i obavljanju poslova zaštite i spasavanja koje obavljaju drugi subjekti u skladu sa posebnim zakonom, u kojima su pitanja bezbednosti i zdravlja na radu pri obavljanju te službe i tih poslova uređena posebnim zakonom i propisima donetim na osnovu tog zakona.

   Imajući u vidu navedeni član zakona, jasna je intencija zakonodavca da se na  policijske poslove I poslove zaštite  I spasavanja ne primenjuju odredbe Zakona o bezbednosti I zdravlju na radu, ali to ne znači da pitanje bezbednosti I zdravlja na radu za policijske poslove I poslove zaštite  I spasavanja nije regulisano se posebnim zakonom i propisima donetim na osnovu tog zakona (član 2. stav 2. Zakon o bezbednosti I zdravlju na radu).  U skladu sa navedenim je I stav Sekretarijata Ministarstva unutrašnjh poslova da je obaveza Ministarstva u skladu s članom 3. Zakona o bezbednosti I zdravlju na radu da donese Pravilnik o bezbednosti I zdravlju na radu I Akt o proceni rizika za radna mesta, kojim će se obuhvatiti sve kategorije zaposlenih u Ministarstvu, osim policijskih službenika kada obavljaju policijske poslove I poslove zaštite I spasavanja, u kojim slučajevima zaposleni na ovim poslovima podležu primeni posebnih propisa, koji im obezbeđuju specifičan I viši nivo zaštite bezbednosti I zdravlja na radu.

  Takođe, ističemo I da je predmetni član Zakona donet u skladu sa Direktivom Saveta 89/391/EEC od 12. juna 1989. godine o uvođenju mera za podsticanje poboljšanja u domenu bezbednosti i zaštite zdravlja radnika na radnom mestu, a posebno Vam skrećemo pažnju na član 2. stav 2. navedene Direktive, koji propisuje  da se ova Direktiva neće primenjivati u slučajevima da su karakteristike tipične za određene javne uslužne delatnosti, kao što su oružane snage ili policija, ili za određene delatnosti u sektoru civilne zaštite, u neizbežnom konfliktu s njom.

Pitanje br. 2.)

   Ne raspolažemo posebnim podacima o načinu regulisanja ove materije u drugim državama.

|>>> То би дакле било то... Из првог одговора закључујемо да надлежне службе у МУП, без икаквог претходног преиспитивања, заступају недвосмислен став да се - како је у чл.2 Закона о безбедности и заштити на раду наведено - полицијска професија сматра и третира као "специфична" те да ће примена такве заштите на раду бити одређена на други начин и да је то, најбоља варијанта о којој ће се "накнадно" разматрати... Што се другог одговора тиче, јасно нам је да немају податак, нити сагледавају како су и на који начин друге државе (чланице ЕУ и оне које нису) приступиле овој проблематици и дал' су баш све поступиле у складу са (необавезујућим) инструкцијама које произилазе из Директиве ЕУ 89/391 ЕСС из 1989.године.

Завршавамо за сада са комуникацијом, по овој теми, са послодавцем и идемо даље обраћањем другим, па и међународним, дистанцама како би прибавили тражене податке и проверили наша становишта - да можда постоји другачији, бољи и применљивији начин регулисања целе ове ствари, и да један-јединствен закон ипак може бити применљив на све, па и над полицајцима, војницима, ватрогасцима, спасиоцима и тд.

02.05.2017.год.
у  Н е г о т и н у         |>>>-ПСП инфо-<<<|

                      facebook page

No comments:

Post a Comment