ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ

ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ
Јединствена синдикална организација запослених у МУП Р.Србије основана 17.10.2017.год. у Неготину као самостални и независни синдикат, аутономан у односу на све синдикалне централе и као такав регистрован 02.12.2017.год. -ПСП- представља и заступа председник Игор Ђурђевић - контакт: 019/542-955; 956; 957; 069/22-33-513; E-mail: policijski.sindikalni.pokret@gmail.com ; Адреса централе: Момчила Ранковића 2, 19300 Неготин. [Рег.бр.24442; м.бр.17900536; пиб: 109931569]

КОЛИКО ЗАИСТА ИМА СИНДИКАТА У МУП...?!!

полицијски синдикални покрет

    Министарству унутрашњих послова
        СЕКТОРУ ЗА ЉУДСКЕ РЕСУРСЕ
                  Одељењу за односе 
                      са запосленима
     
 - Шефу Одсека за односе са синдикатима господину Драгиши Анђелковићу 

Поштовани, 

      Дана 11.06.2017.год. на телевизији "Pink" у емисији "Добро јутро - Сарапа и Деа" гостовао је господин Велимир Лукић, председник Независног синдиката полиције, који је током деветоминутног интервјуа на постављено питање водитеља -"Колико синдиката имате у полицији, двадесет и шест синдиката у МУП..."- одговорио потврдно, а затим уз одређене личне констатације и виђење ствари око синдикализма, јасно одговорио -"Да, у МУП има двадесет и шест синдиката"-. Тај сегмент разговора можете погледати на овом снимку [путем линка] |https://youtu.be/zED6_m0j6ok| у делу од (03.15). 

Дакле цењени колега као представник, по броју чланова, највећег и репрезентативног синдиката потврђује констатацију да у МУП има укупно чак 26 регистрованих синдиката.

       С'тим у вези обавештавам Вас да сам се дана 01.06.2017.год. електронском поштом обратио на E-mail адресу informacijeodjavnogznacaja@mup.gov.rs следећим Дописом:

------------------------------------------------------------------
Поштовани,

Сходно одредбама члана 15. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја ("Сл.гласник Р.Србије" бр.120/2004, 54/2007 и 36/2010), испред синдикалне организације запослених у МУП Р.Србије -ПОЛИЦИЈСКИ СИНДИКАЛНИ ПОКРЕТ- са седиштем у Неготину, ул.Момчила Ранковића 2, коју заступам, обратио сам Вам се подношењем Захтева ради прибављања одређених (тражених) информација кога сам насловио на МУП РС, Секретаријат - Одељењу за инф.од јавног значаја и заштиту података о личности.

Предметни Захтев сам поднео у писарници Полицијске станице Неготин/ПУ Бор у Неготину, ул.Момчила Ранковића 2 (по месту седишта наше синдикалне организације) и исти је заведен под ред.бр. 887/17 од 25.04.2017.год.

Тај Захтев је иначе уследио као "поновљен" обзиром да сам се, по истом основу, обратио и дана 09.03.2017.год. и у оба случаја сам, до дана данашњег, остао ускраћен тражених информација као и каквог образложења о евентуалним сметњама да ми се информације доставе у законском року.

Напомињем да сам у међувремену, услед протока времена а због очигледне "ћутње администрације", припремио адекватну Жалбу поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности коју нисам поднео до дана данашњег, а коју ћу на обострану жалост бити принуђен да поднесем уколико се макар по овом мом конкретном обраћању Вама не поступи као по Захтеву за приступ инф.од јавног значаја (у року до петнаест дана).

У прилогу Вам достављам предметни Акт - Захтев за приступ инф. од јавног значаја.

У нади да ће мој предметни Захтев бити размотрен, унапред захвалан,

                       председник синдиката
                               Игор Ђурђевић
------------------------------------------------------------------

Наравно, у прилогу овог мејла достављам и Вама на увид (информативно) примерак тог (другог по реду) Захтева за приступ информацији од јавног значаја у коме можете видети да смо концепирали следећа питања:
• КОЛИКО РЕГИСТРОВАНИХ СИНДИКАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА ДЕЛУЈЕ У МУП КАО ПОСЛОДАВЦА (Назив, место седишта синдиката, Име и презиме лица које заступа синдикат)...?
• СА КОЛИКО И СА КОЈИМ ОД ТИХ СИНДИКАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА МУП КАО ПОСЛОДАВАЦ ИМА ЗАКЉУЧЕН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ ОДНОСНО УЧЕШЋУ У ДИЈАЛОГУ У ОКВИРИМА РАДНЕ ГРУПЕ...?
• НА ОСНОВУ КОЈИХ СЕ ПАРАМЕТАРА МУП КАО ПОСЛОДАВАЦ РУКОВОДИ ПРИЛИКОМ ОДЛУЧИВАЊА О ЗАКЉУЧЕЊУ СПОРАЗУМА ТЈ. САРАДЊЕ СА СИНДУКАТИМА КОЈИМА НИЈЕ УТВРЂЕНА РЕПРЕЗЕНТАТИВНОСТ...?
• КОЈИ СУ КОНКРЕТНИ УСЛОВИ КОЈЕ НЕ-РЕПРЕЗЕНТАТИВНИ СИНДИКАТ ТРЕБА ИСПУНИТИ ЗА ЕВЕНТУАЛНО УЧЕШЋЕ У ДИЈАЛОГУ СА РАДНОМ ГРУПОМ...?

       Из свега наведеног можете видети да ми, као вероватно "најмлађа" и тренутно "најмања" регистрована синдикална организација у МУП за тим информацијама трагамо од 09.03.2017.год. када смо први Захтев поднели на који нам, као и на други од 25.04.2017.год. и на мејл од 01.06.2017.год. (никада) до дана данашњег није одговорено. У тим Захтевима (пошто нисмо у законској обавези) нисмо навели "сврху" за тражене податке, тј. шта намеравамо са њима и слично. Вама можемо то рећи - намеравали смо да на основу тих података, а првенствено података о регистрованим синдикатима, и то оним не-репрезентативним тзв."мањим", остваримо контакт са истима ради размене корисних података, сарадње и евентуалног удруживања по одређеним интересним питањима у предстојећем периоду, те ради могућег заједничког наступа итд. 
По нашим неким становиштима, базираним на основу неформалних сазнања, сматрали смо да се број синдиката, са два репрезентативна, два већа не-репрезентативна, две гранске синдик. централе које путем одбора-огранака делују у МУП и са око 4-5-6 мањих синдиката (укључујући и наш), креће око 11-12 (једанаест, дванаест) активних јер свакако, без обзира то што је некад' неко регистровао синдикат, не мора да под обавезно значи да тај синдикат и даље (осим формално) постоји, окупља чланство и делује. Тако да податак који смо од новинара и господина Лукића сада чули, а који казује да се број синдиката креће до чак двадесет и шест, што је и више него дупло у односу на наше скромне процене, заиста изненађује и захтева да се ми овој теми ипак посветимо са посебним интересовањем и ако смо, могу слободно рећи, размишљали у правцу одустанка због тзв."ћутње администрације" на наше захтеве односно на питања крајње елементарног карактера и значаја.

       Молим Вас да ме, по овом обраћању, известите о следећем:

1.) Можемо ли, наведене тражене податке из Захтева за приступ информацији од јавног значаја, добити од Вас...?

2.) Да ли су, по Вашим расположивим подацима, ови податци које је господин Лукић изнео (26 синдиката у МУП) недвосмислено тачни...?

3.) Да ли располажете са евиденцијама о броју и основним подацима регистрованих синдикалних организација у МУП - ако се има у виду да је сваки синдикат након регистровања, сходно одредбама чл.208 Закона о раду, у обавези и дужан да у року од осам дана послодавцу достави Акт о упису у регистар синдиката и Одлуку о избору председника и чланова органа синдиката...? - како би на обострано задовољство избегли подношење Жалбе Поверенику за информације од јавног значаја.

4.) Да ли нас можете известити и уколико не располажете евиденцијама о броју и основним подацима регистрованих синдикалних организација у МУП...? - како би се у том случају, уместо Жалбом Поверенику, обратили Републичком заводу за статистику.

       Унапред Захвалан... 

Срдачно,                 

               полицијски синдикални покрет
                       председник синдиката
                               Игор Ђурђевић

12.06.2017.год.
у  Н е г о т и н у         |>>>-ПСП инфо-<<<|

                      facebook page

No comments:

Post a Comment